La població dels municipis turístics del litoral pateix les majors desigualtats salarials

Entre les localitats valencianes de més de 5.000 habitants, les més grans diferències d’ingressos les trobem a Xàbia, Dénia i Torrevella

El port de Xàbia des del cap de Sant Antoni
El port de Xàbia des del cap de Sant Antoni / Chris Dornney / Shutterstock

L’última actualització que l’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha fet de l'Atles de Distribució de la Renda de les Llars mostra grans diferències territorials de com està repartida la riquesa. Tant entre municipis com dins d’ells. 

Un bon exemple és Rocafort que està considerat com un dels 5 més rics de tot Espanya. Segons l’atles, la renda mitjana per persona en aquest municipi de l’Horta Nord de poc més de 7.000 habitants era en 2018 (l’últim del qual l’INE ofereix dades) de 17.946 €, però dins dels tres districtes censals que té aquesta xifra varia més d’un 100 %. Així, en la secció 3, que coincideix bàsicament amb la urbanització de Santa Bàrbera, la renda per persona puja fins els 26.955€ mentre que en la secció 1, la del nucli més antic, no arriba ni a la meitat, amb 12.782€.

Què és l'índex de Gini ?

Com aquest es poden trobar molt més exemples arreu de la Comunitat Valenciana. La desigualtat en la distribució de les rendes és una constant que s’accelera, sobretot, en els municipis del litoral on el turisme i les segones residències tenen un pes econòmic determinant.

Un dels indicadors que millor mesura aquesta desigualtat és l’índex de Gini. Aquest coeficient, ideat per un estadístic italià, s’ha convertit en un dels paràmetres més usats a tot el món per a calibrar, sobretot, la desigualtat en els ingressos dels habitants d’una àrea, municipi, regió, país, etc.

El que mesura l’índex de Gini és fins a quin punt la distribució, per exemple, dels salaris de les persones d’un àmbit geogràfic s’allunya d’una distribució equitativa. En el cas de l’INE, l’escala d’aquest coeficient va del 0 (que seria la igualtat salarial perfecta) i el 100 (que representa la màxima desigualtat).

Com s’observa al mapa, en el cas del País Valencià les majors diferències salarials es produeixen entre els habitants dels municipis turístics del litoral, des de Gandia fins a Oriola, amb pics màxims a Xàbia (38,7) i Torrevella (38,4). Més al nord, a Orpesa, un altre municipi amb gran pes turístic, l’índex Gini també s’enfila (37,5).

En l’altre extrem, el de la major equitat salarial, apareixen sobretot localitats de l’interior no massa poblades, però també ciutats mitjanes de l’àrea metropolitana de València, com Quart de Poblet (27,7), Silla (28,1) o Aldaia (28,3). Entre les 4 grans ciutats del país, Alacant és la més desigual (37,8), seguida de València (35,4), Elx (33) i Castelló de la Plana (32,9).

Totes les dades es poden consultar en aquest mapa interactiu.

També et pot interessar

stats