La població afectada per Castor demana a Sánchez que reclame la indemnització pagada a l'empresa

La fiscalia de Castelló té una causa oberta contra l'empresa i l'Estat per delictes contra le medi ambient.

Manifestació en favor del desmantellament de Castor a Tarragona, l'any 2013
Manifestació en favor del desmantellament de Castor a Tarragona, l'any 2013 / Efe

La població afectada pel projecte Castor demana al nou govern de Pedro Sánchez que reclame la indemnització multimilonària que l'Estat va pagar a l'empresa constructora per a, finalment, no posar en marxa este magatzem de gas, localitzat davant la costa de Vinaròs. Exigeixen a més, el desmantellament de la infraestructura. 

El 2009 Castor pretenia ser el magatzem estratègic de gas natural més gran d'Espanya. Al cap de cinc anys i més de 500 terratrémols, el Govern espanyol va decidir no posar-lo en marxa perquè les primeres injeccions de gas havien fet tremolar la terra a Tarragona i al Maestrat. 

L'estat va indemnitzar l'empresa constructora amb 1.350 milions d'euros, però l'any passat el Tribunal Constitucional va anul·lar el pagament, que ara han de tornar els consumidors durant 30 anys amb el rebut del gas. L'associació d'afectats per la plataforma Castor demanen a Sánchez que execute la sentència del Constitucional. "Estem pagant els ciutadans un deute en el qual no hem tingut cap responsabilitat. Molt més els que ja demanàvem, des del principi, que aquesta obra no es fera", segons ha explicat a À Punt Notícies Juan José Ferrando, president de l'associació. 

Fa nou anys que la plataforma lluita, primer contra la construcció, ara perquè la desmantellen. La ministra d'Energia, Teresa Ribera, va ser la que va donar el vistiplau al Castor el 2009. Ara les persones afectades li demanen que rectifique. Per a Noemí León, vicepresidenta de l'Associació, "si fóra un govern valent, ho hauria de fer, almenys tindre en compte la població que vam patir i que ens van tractar com si fórem ignorants".  

La Fiscalia de Castelló manté una causa oberta contra l'empresa constructora i l'Estat per delictes contra el medi ambient. Al voltant de 350 veïns ja s'han adherit a una possible demanda col·lectiva que reclamarà indemnitzacions econòmiques i compensacions morals.

També et pot interessar

stats