La pluja torrencial deixa quasi 300 litres a Tavernes de la Valldigna i més de 200 a Pego

Municipis de la Safor i la Marina tallen camins i tanquen passos inundables com a mesura preventiva, mentre que Emergències rep vora 30 telefonades per problemes derivats de la pluja

Un dels carrers de Tavernes de la Valldigna, per on començava a circular l'aigua, aquest diumenge per la nit
Un dels carrers de Tavernes de la Valldigna, per on començava a circular l'aigua, aquest diumenge per la nit / Facebook Ajuntament Tavernes de la Valldigna

La Marina i la Safor fan balanç de les intenses pluges que han caigut aquest diumenge de vesprada i la matinada de dilluns, que han fet pujar el cabal dels llits i fins i tot córrer l’aigua per alguns carrers en a penes uns minuts. Les precipitacions, a vegades torrencials, han deixat registres cridaners, com els 280 litres per metre quadrat que han caigut a Tavernes de la Valldigna en només unes hores, entre les nou de la nit i les quatre de la matinada.

El centre d'Emergències de la Generalitat rebia aquest diumenge, des de les huit de la vesprada, que és quan va començar a ploure amb força, una trentena de telefonades avisant d'inundacions, danys en instal·lacions, incidències en la via pública, com ara la caiguda d'arbres, algun desbordament de barrancs i el rescat d'un vehicle.

Les trombes d’aigua, acompanyades de ràfegues fortes de vent, van caure sobretot al Camp de Morvedre, l'Horta, la Costera, la Marina Alta, la Ribera Baixa, la Vall d'Albaida, la Vall de Cofrents-Aiora i, especialment, la Safor.

L’avís roig per pluges intenses que havia decretat l’Agència Estatal de Meteorologia, l’Aemet, ja s’ha desactivat, però la matinada ha sigut intensa a poblacions de la Safor. A Tavernes de la Valldigna ha mantingut tota la nit en alerta la Policia Local, que ha estat especialment pendent dels carrers més inundables i els camins rurals. Segons les dades d'Avamet, en aquest municipi costaner caien 277 litres per metre quadrat en les últimes 24 hores.

Com a mesura preventiva, i davant la possibilitat que puga créixer significativament el cabal del riu Vaca, s'ha obert la comporta del canal de la zona sud de la platja, fet que ha provocat inundacions a la platja.

La Valldigna, amb registres molt significatius

De fet, la Valldigna ha sigut una de les zones que més aigua acumula després d’aquest episodi de pluges. A Simat s'han superat els 188 litres per metre quadrat, fet que ha obligat a tallar camins rurals i els passos pel riu Vaca per desbordaments, mentre que a la localitat veïna de Benifairó de la Valldigna s'han registrat 265 litres. D'altra banda, a Miramar, també a la Safor, també es van arreplegar 68,8 litres en només una hora, mentre que a Pego, ja a la Marina Alta, es registraven 222 libres en algun dels observatoris, segons Avamet.

Com apunten des de l’Aemet, el front de precipitacions va avançar des de l’interior fins a la costa, especialment al centre de la Comunitat Valenciana, i es van quedar estacionades sobre la Safor, el que explicaria les descàrregues importants d’aigua en aquesta zona.

La major part de la província d’Alacant, tant el litoral com l’interior, així com l’interior sud i el litoral de la província de València continuaran aquest dilluns sota l’avís groc de l’Aemet, davant la previsió de precipitacions de fins a vint litres en una hora. 

També et pot interessar

stats