Pluges intenses al litoral de València i Castelló en el primer temporal de la tardor

Les comarques costaneres estan aquest dimecres en avís taronja

VÍDEO | Pluges intenses al litoral de València i Castelló en el primer temporal de la tardor

Les comarques litorals de València i Castelló estan aquest dimecres en avís taronja per pluges fortes i vent que deixaran més de 100 l/m² en 12 hores, segons les previsions de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). Els ruixats poden anar acompanyats, a més, de tempesta. El primer temporal de la tardor també porta ratxes moderades o fortes de vent que alteraran la situació marítima, amb ones de més de tres metres d'alçària. El pitjor s'espera més de cara a l'última hora de la jornada i a la pròxima matinada.

A última hora d'aquesta vesprada les pluges s'han concentrat a la Safor i es desplaça cap al nord. Encara que ha plogut en àmplies zones de Castelló, València i el nord d'Alacant, la major intensitat s'ha registrat en el litoral. Amb el gir de vent a llevant i la seua intensificació, en les pròximes hores es poden generalitzar les precipitacions a les comarques de València, segons Aemet.

Aemet ha activat l'avís groc per mala mar a tota la Comunitat Valenciana. A mesura que s'accelera el vent de l'est, empitjora l'estat del litoral, ha explicat l'entitat. Per ara hi ha forta marejada, amb ones que superen els dos metres a les costes del centre i del nord. S'espera que la mar empitjore al litoral sud al llarg de la vesprada. A partir de la mitjanit i durant tot el dijous s’estén l'avís taronja per pluges fortes també a les comarques interiors del centre.

Emergències de la Generalitat ha decretat la preemergència de nivell taronja per pluges a les comarques costaneres del nord i del centre del territori per a aquest dimecres i dijous. La ciutat de València i l'àrea metropolitana estaran entre les zones més afectades per les intenses precipitacions que s’hi preveuen. La Marina, la Safor, la Ribera, el Camp de Morvedre i la Plana també són candidates a registrar pluges torrencials en aquest episodi.

A la Marina Alta ha plogut amb intensitat a primera hora del matí de forma intermitent però en intervals de gran intensitat. En alguns punts s'han arribat a acumular ja fins a 100 litres per metre quadrat, que han deixat carrers totalment negats per l'aigua. La comarca, tradicionalment colpejada pels temporals, encara arrossega el record de Gloria, el gener de 2020, que va causar importants destrosses. No s'espera que l'episodi d'aquesta setmana tinga conseqüències tan greus però, en qualsevol cas, els municipis no abaixen la guàrdia i ja han començat a tancar preventivament algunes vies. L'Ajuntament de Dénia ha tallat almenys huit camins aquest matí, que han quedat intransitables i convertits en piscines d'aigua, entre ells el de la Bota, Fondo (a la Xara) i del Llavador. A última hora de la vesprada només estaven tancats el camí de la Bota i el del Llavador.

Els ruixats han començat durant la matinada a moltes parts de la Comunitat Valenciana. A les comarques interiors del centre i del nord ha plogut de forma generalitzada amb intensitat entre dèbil i moderada. Destaquen els més de 57 l/m² que s'han arreplegat des d'anit a Villargordo del Cabriol (Plana d'Utiel-Requena) o els 44 de Xelva (Serrans), segons registres d'Aemet.

El temporal ha obligat a deixar la flota amarrada al port de Gandia, i està sentint-se de forma moderada a la Ribera i l'Horta. A la Safor i a la Marina també s'estan produint ruixats irregulars però molt intensos, especialment al nord del Montgó.

Per a previndre riscos, el 112 recomana evitar al màxim els desplaçaments en cotxe i el pas per zones inundables, també la pràctica d'esports a l'aire lliure en llocs com ara llits de rius o barrancs. A més, aconsella preparar-se ja i anar netejant els baixants i les canalitzacions de les cases, així com retirar objectes de les terrasses exteriors per a evitar que puguen ser arrossegats per la força de l'aigua.

Parcs tancats a València

L'Ajuntament de València ha decidit tancar tots els parcs i jardins de la ciutat que tinguen reixes o algun tipus de tancament davant la preemergència per pluges activada per el servei 112 d'Emergències. A més, demana a la població que extreme les precaucions, especialment en zones arbrades.

També et pot interessar

stats