Les pluges intenses col·lapsen València

València viu les pluges torrencials més intenses des de 2008, amb precipitacions de més de 100 litres que han obligat a tallar vies a la circulació.

Les pluges intenses col·lapsen València

Les pluges torrencials que es viuen a València afecten l'Horta Nord i el Camp de Túria. Al Puig ja acumulen 150 litres per metre quadrat; a Puçol, 115 litres i, a la Patacona, 119 litres per metre quadrat. Pel que fa a la diferència entre precipitacions entre l'Horta Nord i l'Horta Sud, podem dir que a Tavernes Blanques en poques hores s'han acumulat 129 litres per metre quadrat, mentre a Sedaví han precipitat 18 litres a hores d'ara. 

Aquestes precipitacions s'han convertit en les més intenses a València des d'octubre de 2008, amb moments en els que ha arribat a registrar-se més d'un litre per metre quadrat per minut, i continuen els avisos taronja fins la mitjanit.

L'aiguat està causant problemes a les carreteres, sobretot secundàries, i també retencions a les principals vies de la ciutat de València, ja que la majoria dels passos inferiors del cap i casal estan tallats. 

Quant al transport públic, les línies de metro i tramvia estan patint talls intermitents de circulació en diferents línies com ha informat Metrovalencia: no circulen combois entre Alboraia i Benimaclet, entre Pont de Fusta i Doctor Lluch, entre Empalme i Bètera i entre Alginet i Carlet (amb autobús aquest últim tram). 

A la Universitat Politècnica de València s'han arribat a acumular 102.6 l/m² en tres hores i s'han suspés totes les activitats i les classes del campus de Vera, i la Universitat de València també ha anunciat que se suspenen les classes.

Més de 33.000 estudiants no han assistit a classe aquest divendres a causa del temporal de pluges. En concret s’han suspés les activitats escolars a Albalat de la Ribera, Alberic, l’Alcúdia, Algemesí, Alginet, Almussafes, Alzira, Benicull de Xúquer, Benifaió, Benifairó de la Valldigna, Carcaixent, Carlet, Guadassuar, al Real de Gandia, a Tavernes de la Valldigna, Benimodo, Catadau, Alfarp, Benimuslem, Sumacàrcer i al CEIP La Pau d’Elx.

L'episodi més intens s'ha concentrat aquest divendres de matinada a la comarca de la Safor, i especialment en les últimes hores, a la Ribera. A Alzira, la situació és especialment complicada, ja que s'han acumulat 277/m² durant tot l'episodi. La màxima intensitat s'ha produït entre les 2:00 i les 3:30 hores, amb 102,8 l/m². La zona de les Basses és la més afectada en aquests moments.  A Barx ja porten acumulats més de 535 llitres en els últims tres dies. 

A Benifarió de la Valldigna s'han registrat 252 /m², a Tavernes de la Valldigna 221 /m² a Algemesí 187 /m² i a Xeraco 157 /m², segons ha informat el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat citant registres d''AVAMET. 

Tot açò ha provocat fins 80 incidències entre vies inundades, buidatges, vehicles bloquejats i derbordaments a les poblacions d'Alzira, Algemesí, Alginet, Benifairó, Simat, Tavernes de la Valldigna. A més, com ha explicat  l'inspector dels Bombers de València, José Miguel Basset, "a València, només a les 2 de la matinada vam tenir un repunt important de serveis. Aquesta nit hem fet al voltant de 12 salvaments", ha afirmat l'inspector en cap 

Carreteres tallades

Quant a les carreteres, a hores d'ara, estan tallades al trànsit la CV-42 d'Algemesí a Benifaió, la CV-50 de la Barraca d'Aigües Vives a Alzira, CV-505 (polígon Industrial carretera d'Albalat), CV-506 (Alzira), CV-507 (accés a Benicull), CV-525 (Alginet, pas inferior A-7), CV-5710 (Alzira), i la CV-5741 (Carcaixent). 

A Alginet s’han tallat el camí de Sueca a la confluència del camí d’Alginet i el carrer de Reverend Rafael Peris pel riu. A Puçol, a l’Horta, s’han tallat el camí de Llíria i del camí Fondo de Rafelbunyol dos camins de manera preventiva.

A més, cal circular amb precaució a la CV-580 (Millars-Dosaigües), CV-675 (Gandia-Barx), CV-510 (Alzira-Favara), CV-505 (Alzira - Sueca), CV-508 (Corbera-Polinyà del Xúquer), CV-345 (Casinos-Titaigües), CV-673 (Bellreguard), i la CV-310 (Serra).

Rescat d'una família a Alzira

Efectius del Consorci Provincial de Bombers de València han rescatat aquest matí una família amb un xiquet de bolquers de cinc mesos que no podia eixir d'un xalet a la zona del Forn de Carrascosa, a Alzira. Al llarg de la nit, els efectius del Consorci han intervingut en 48 serveis per pluges, sobretot per inundació de túnels, camions i vehicles atrapats o carrers i cases inundades.

A més, dos bombes forestals pesants han patit accidents mentre intervenien en serveis relacionats amb les precipitacions: una s'ha eixit de la via i l’altra ha bolcat. A hores d'ara es treballa per a alçar els dos vehicles sinistrats.

El 112 gestiona 978 incidents 

El telèfon 112 Comunitat Valenciana ha rebut 1.307 telefonades fins a les 12:42 hores d'aquest divendres, les quals s'han traduït en 978 incidents. Per comarques, a les d'Alacant s'han registrat 157 incidents, a les de València la major part amb 771 mentre que a les de Castelló s'han atés 50 incidents. 

També et pot interessar

stats