El ple aprova que 'Castelló de la Plana' siga el nom exclusiu de la ciutat

L'ajuntament ha desestimat les al·legacions en contra.

El ple aprova que \'Castelló de la Plana\' siga el nom exclusiu de la ciutat
El ple aprova que 'Castelló de la Plana' siga el nom exclusiu de la ciutat

El ple de l'Ajuntament de Castelló ha aprovat aquest dijous, amb quinze vots a favor dels grups PSPV-PSOE, Compromís i Castelló en Moviment i onze en contra del PP i Ciutadans, el canvi de la denominació de la ciutat, exclusivament com 'Castelló de la Plana', en lloc del topònim bilingüe.

Després d'un tens debat, el ple ha conclòs el procés iniciat al juny per a aprovar la proposta de denominar la capital castellonenca només pel seu topònim en valencià. Durant el debat, l'alcaldessa, Amparo Marco, ha hagut de cridar a l'ordre a diversos regidors i demanar “respecte” en les seues intervencions amb la resta de regidors.

A més, al llarg de la sessió s'ha donat compte de la resolució de les al·legacions presentades durant el procés del canvi de nom.

El portaveu de Castelló en Moviment, Xavi del Senyor, ha afirmat que l'aprovació és un pas “cap a la normalitat" en un dia, al seu parer, “històric”. A més, ha dit que“ens enriquim com a ciutat perquè el nom és Castelló”.

El portaveu de Ciutadans, Vicente Vidal, ha defensat la doble denominació i ha afirmat que, “ja que els agrada tant la memòria històrica, fem ús d'ella” perquè “l'única cosa que volen és imposar el seu ideari i generar un clima de crispació on no n'hi havia”.

Per part del PP, Carlos Feliu ha afirmat que per llei “no és obligatori tenir un sol topònim” i ha sostingut que les al·legacions s'han rebutjat “per un certificat fals que fa dubtar de tot el procediment”.

Ignaci Garcia, portaveu de Compromís, ha assegurat que l'oposició “no ha explicat per què el que val per a la Comunitat Valenciana no val per a Castelló” i els ha acusat de “calumniar i menysprear el món acadèmic, universitari i els cronistes de la ciutat”.

En aquest punt, Vicente Vidal i la portaveu del PP, Begoña Carrasco, s'han aixecat i han fet ús de la paraula sense tenir-la, per la qual cosa l'alcaldessa els ha cridat a l'orde i ha demanat, especialment a Vidal, que es tranquil·litzara. Amb tot, aquest ha acabat abandonant el saló de plens.

Amparo Marco ha recordat que, prèviament al ple, els regidors de la corporació s'han reunit per a acordar mantenir el respecte a la sessió, cosa que ha hagut de fer complir en reiterades ocasions, com quan Vidal ha llegit una descripció de “feixisme” i ha dit que això és el que eren en Compromís.

Després del tràmit d'al·legacions, aquestes es traslladaran al Consell, qui, després de consultar l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, prendrà la decisió final que comportarà la normalització del topònim.

També et pot interessar

stats