Les platges valencianes lideren un any més el rànquing de banderes blaves

Un total de 134 platges de 45 municipis han sigut guardonades amb aquest distintiu, una menys que ara fa un any.

VÍDEO | Les platges valencianes lideren un any més el rànquing de banderes blaves

Les platges valencianes han obtingut un total de 134 banderes blaves per a disfrutar en les incòmodes però necessàries normes en temps de pandèmia: 31 a la província de Castelló, 30 a la de València i 73 a la d’Alacant. La Comunitat Valenciana lidera un any més el rànquing d’autonomies guardonades amb més distintius per la qualitat de la seua costa, amb un total de 45 municipis seleccionats.

La xifra s'acosta a la de l’any anterior, quan se'n van comptabilitzar un total de 135, en perdre’s el Serradal a Castelló, la platja Sud de Peníscola i la de la Pobla de Farnals. En canvi, se'n sumes dos de noves: Torrelamata-Sud a Torrevella i Las Higuericas al Pilar de la Foradada. “Són dades esplèndides i pràcticament idèntiques a l’any passat”, ha destacat José Ramón Sánchez, president de l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac), encarregada de qualificar les platges candidates. Sánchez ha apuntat que la Comunitat Valenciana continua liderant aquesta llista, i ha llevat importància al fet de perdre o guanyar una platja ja que “es una qüestió anecdòtica”. A aquest catàleg s’afegeixen 14 ports que inclouran les banderes blaves, una d’elles a la província de Castelló i la resta a la d’Alacant.

El litoral valencià incorpora aquest any mesures de seguretat com a conseqüència de la crisi sanitària del coronavirus, entre les quals destaca el control de l’aforament de les platges i respectar els dos metres de distància entre persones. L’aigua, en canvi, continuarà oberta per totes aquelles persones que vulguen refrescar-se en aquests mesos de calor sempre que es mantinguen les mesures de seguretat.

Mapa amb les platges amb bandera blava a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

Distintiu de turisme sostenible o còmode?

La bandera blava és un distintiu que atorga cada any, en l’àmbit internacional, la Fundació Europea d’Educació Ambiental. A Espanya és l’Adeac la que revisa els criteris de les platges amb bandera per a verificar que compleixen els requisits, ja que la Fundació no hi té presència directa.

Els últims anys s’ha generat una certa polèmica pel que fa a les banderes blaves. Les veus més crítiques afirmen que, en lloc de ser un guardó relacionat amb el turisme sostenible, són més bé un distintiu que aporta valors de comoditat, seguretat i serveis per a turistes. Organitzacions com Ecologistes en Acció denuncien cada any l'absoluta falta de rigor i credibilitat que té la concessió de banderes blaves, així com el discrecional i arbitrari de la seua retirada.

Espanya, líder mundial

En sumar les platges de tot el territori espanyol s’aconsegueix la xifra més elevada de banderes blaves a escala mundial: 589 guardons, 23 més que l’any 2019. Un total de 233 municipis han sigut seleccionats per a incorporar la bandera que garantitza la qualitat de la costa, menció que també presumeixen 94 ports i cinc embarcacions turístiques sostenibles.

També et pot interessar

stats