Les platges de València perden 427.500 metres cúbics d'arena en cinc anys

Ribó reclamarà al govern espanyol els 28 milions d’euros promesos per a regenerar aquests espais.

Diverses persones gaudeixen de la platja de la Patacona d'Alboraia
Diverses persones gaudeixen de la platja de la Patacona d'Alboraia / Manuel Bruque (Efe)

Des de la tardor de 2015 fins al març de 2020, les platges de València han perdut 427.500 metres cúbics d'arena. Així es desprén d’un estudi que l’Ajuntament de la ciutat va encarregar després del temporal Gloria del passat mes de gener a la Universitat Politècnica de València (UPV) sobre els deu quilòmetres del litoral urbà. L’informe reflecteix la reculada de la base dunar en molts sectors del Saler i una forta baixada de la cota de la platja.

Amb aquest escenari, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha anunciat que reclamarà al govern central els 28 milions d’euros promesos per a regenerar aquests espais.

“Ara mateix, les platges estan més exposades a l'acció directa de l'onatge i la capacitat de defensa de la platja ha baixat substancialment”, ha indicat Ribó, qui defensarà en el ple d'aquest dijous una moció per a instar el Ministeri de Transició Ecològica a implementar ja el projecte d'aportació d'arena promés pel Departament de Costes.

L'alcalde ha explicat que les raons de pèrdua d'arena són fonamentalment la falta de sedimentació dels rius, les infraestructures construïdes prop de les platges i els fenòmens climàtics adversos, cada vegada més freqüents i agressius, com per exemple el temporal Gloria.

En concret, s'han perdut 170.000 metres cúbics d'arena en les dunes, sobretot al sud de la gola del Pujol.

Ribó ha alertat que l'estudi d'evolució de la platja mostra que en molts llocs després dels temporals “no està havent-hi recuperació” o que aquesta és molt lenta, fet que passa també a les platges històricament acumulatives, com les que hi ha al nord del port de València.

També et pot interessar

stats