Les platges acumulen el 92% dels ofegats durant el mes de juliol

Un total de 13 persones han mort fins al dia 22 d'aquest mes, xifra que s'acosta als 16 de juliol de 2019.

Simulacre de rescat
Simulacre de rescat / Creu Roja

Les platges de la Comunitat Valenciana han concentrat el 92,3% dels ofegats durant el mes de juliol (fins el 22). Dit d'una altra manera: 12 de les 13 morts registrades fins ara han sigut en una platja, segons les dades de la Reial Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme arreplegades per l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències. Durant tot el mes de juliol de 2019 es van registrar un total de 16 ofegaments a la Comunitat Valenciana.

Aquestes xifres se sumen als 16 ofegats entre gener i juny en tot el territori valencià. Cal recordar que bona part del primer semestre de l'any no es va poder accedir a les platges, davant de l'estat d'alarma a conseqüència de la pandèmia de Covid-19.

La Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, en col·laboració amb la de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, va anunciar el 22 de juliol la campanya "Platges segures". Segons va explicar la consellera Gabriela Bravo, aquesta iniciativa pretén "reforçar la informació i la conscienciació ciutadana", ja que "moltes vegades la imprudència causada per una falsa autoconfiança sobre les capacitats físiques de cadascú o pel desconeixement de les característiques de les zones de bany estan darrere d'aquestes morts". Bravo va remarcar durant la presentació la importància de prendre el bany sempre en zones vigilades o dins de l'horari dels serveis de socorrisme, així com estar segur que les condicions de bany són les idònies.

Una imatge d'arxiu d'un ofegament al mes de juliol

Els rescats baixen un 33,6% i creix la prevenció

D'altra banda, els rescats des que començà l'estiu fins ahir, 28 de juliol, han baixat un 33,6%, fins a situar-se en 259, segons dades que facilita la Creu Roja Espanyola a la Comunitat Valenciana. Les dades d'atenció i de rescats sí que mostren, en aquest cas, la menor afluència de gent a les platges. La Creu Roja, de fet, ha realitzat en el període mencionat un total de 5.517 assistències sanitàries, principalment per picades i rascades d'animals marins, talls i ferides, contra les 9.316 de 2019. Les assistències socials, com ara en extraviar-se un menor, n'han sumat 2.255, enfront de les 8.306 de l'any passat.

Per contra, la Creu Roja remarca que han crescut les accions de prevenció (recomanacions a banyistes, etc.), de les 8.306 de 2019 a les 9.900 d'aquest estiu.

251 ofegats entre 2015 i 2019

Les xifres de la Reial Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme sumen 251 ofegats a la Comunitat Valenciana entre 2015 i l'any passat. El 2019 va ser un mal any per aquesta època, ja que la nostra comunitat va ser la de més ofegats –61–, el 13,9% del total. El 64% dels ofegats van ser a les platges i un 15%, en piscines.

També et pot interessar

stats