Les plataformes de lloguer vacacional, com Airbnb, han de compartir amb Hisenda les dades dels propietaris

L'Agència Tributària podrà creuar aquesta informació amb les declaracions fiscals i detectar possibles fraus.

Les plataformes de lloguer vacacional hauran d'identificar el titular de l'habitatge i les persones a les quals se'ls lloga
Les plataformes de lloguer vacacional hauran d'identificar el titular de l'habitatge i les persones a les quals se'ls lloga

Les persones que lloguen habitatges per a estades curtes a través de plataformes col·laboratives d'internet, com ara Airbnb, i intenten ocultar a Hisenda els ingressos, ho tindran més difícil a partir d'aquest dimarts. Les plataformes compartiran amb l'Agència Tributària totes les dades dels propietaris.

La nova obligació d'informació s'estableix amb finalitats de prevenció del frau fiscal. Hisenda podrà creuar aquesta informació amb les declaracions dels propietaris, detectar-hi possibles fraus i, fins i tot, obrir investigacions d'anys anteriors.

Segons recull l'orde ministerial, Airbnb i altres intermediàries similars hauran de recopilar les dades d'amfitrions i clients que hagen usat les plataformes durant tot el 2018 i entregar-los a Hisenda entre l'1 i el 31 de gener de 2019. Després, ho hauran de fer trimestralment.

Les plataformes de lloguer vacacional hauran d'identificar el titular de l'habitatge i les persones a les quals se'ls lloga. També hauran de donar el nombre de dies de lloguer de l'habitatge amb finalitats turístiques, les dates i l'import percebut pel titular.

El 80% dels habitatges que estan en plataformes estan donades d'alta en el registre de la Conselleria de Turisme i, per tant, "són legals i compleixen tota la normativa", segons indica José Villanueva, president d’Aveac i propietari de dos pisos de lloguer per a estades curtes a València.

Amb la nova normativa, Villanueva indica que el 20% dels habitatges que no estan registrats poden ser sancionats per Turisme i "ara Hisenda coneixerà les seues dades i podrà realitzar un control més gran i sancionar-los si no els declara".

Les plataformes tenen l'obligació de compartir la informació dels propietaris a partir del 2018, però una vegada Hisenda conega aquestes dades ho tindrà més fàcil per a obrir investigacions d'anys anteriors, tal com indica Javier Ortiz, delegat a la Comunitat Valenciana de l'Associació Espanyola d'Assessors Fiscals. Des d'aquest organisme recomanen als propietaris que estudien bé les seues despeses per a poder deduir-se-les.

També et pot interessar