Plataforma per la Llengua demana que l'Ajuntament de Benaguasil respecte l'oficialitat del valencià

L'organització assegura que aquest consistori del Camp de Túria utilitza "gairebé sempre" el castellà

Senyalització en castellà a Benaguasil
Senyalització en castellà a Benaguasil / Plataforma per la Llengua

Plataforma per la Llengua ha denunciat públicament que la informació de la pàgina corporativa de l'Ajuntament de Benaguasil (Camp de Túria) siga "únicament i exclusiva" en castellà, l'existència de retolació urbana que no respecta l'oficialitat del valencià i que les xarxes socials del consistori "gairebé sempre" primen l'espanyol.

L'ONG ha documentat a Benaguasil 54 rètols urbans exclusivament en castellà. Aquest fet, asseguren, contradiu la legalitat vigent del Decret 145/1986 del Consell sobre senyalització de vies i serveis públics, que preveu retolar en valencià la senyalització de carreteres, camins, carrers i serveis d'interés públic que depenen de les entitats locals.

Aquesta situació, segons Plataforma per la Llengua, contradiu l'ús normal i oficial del valencià, reconegut per l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana. En aquesta línia, la Llei d'ús i ensenyament del valencià determina que els ens públics, han de fomentar l'ús del valencià en totes les activitats administratives.

Cal recordar que Benaguasil està inclòs dins els termes municipals de predomini lingüístic valencià, segons la mateixa llei d'ús i ensenyament del valencià. La promoció de l'ús normal i oficial del valencià, considerat un bé públic, és també un deure legal, d'acord amb el que estableix la llei de règim local de la Comunitat Valenciana.

Sobre l'ús oficial del valencià, Plataforma per la Llengua cita una recent resolució del Síndic de Greuges que reconeix el dret de la ciutadania a l'ús d'aquesta i el deure de les institucions a l'atenció en la llengua pròpia del territori en la comunicació institucional.

També et pot interessar

stats