La Plataforma contra el crematori de Sant Joan presenta les al·legacions contra l'esborrany de Sanitat

Els veïns consideren el projecte de la conselleria ambigu i insuficient, ja que no protegeix la qualitat de l'aire i el benestar de la població més pròxima.

Crematori de Sant Joan
Crematori de Sant Joan

A Alacant, la Plataforma contra el crematori de Sant Joan i quatre col·lectius més ja tenen les al·legacions a l'esborrany de la Conselleria de Sanitat, que vol regular el funcionament d'aquest tipus d'instal·lacions. Els veïns reclamen que el projecte siga ferm i clar pel que fa a les exigències mínimes de distància de seguretat que, com a mínim, hauria de ser de 200 metres, segons Salut Pública i els estudis científics presentats.

Els col·lectius demanen que el canvi de normativa que prepara la Conselleria de Sanitat regule l'activitat a aquests centres per a garantir la qualitat de l'aire dels voltants i la salut de la població afectada davant les substàncies tòxiques derivades de la incineració. D'altra banda, també hi destaquen la necessitat de complir el principi de precaució, que determinarà la limitació de l'activitat si hi haguera indicis d'una possible afectació greu per a la salut de la població.

Una altra de les reivindicacions és que la normativa s'aplique amb efecte retroactiu i que s'analitzen les emissions de substàncies perjudicials en les incineradores que ja funcionen.

El crematori de Sant Joan, tancat de manera cautelar des de 2015, està a menys de 50 metres de l'hospital, el centre psiquiàtric provincial o la Universitat. Tot i el tancament provisional, els veïns volen que la inactivitat siga definitiva.

La Comunitat Valenciana és la tercera en quantitat de crematoris després d'Andalusia i Catalunya. S'espera un increment del 70% d'incineracions en la pròxima dècada.

També et pot interessar

stats