La plataforma CIEs NO demana alliberar un malalt de VIH al centre d'internament de València

Li han denegat la protecció internacional i l'expulsaran a Rússia d'ací a pocs dies.

Només el 35% de les persones amb VIH accedeixen a tractaments antiretrovirals a Rússia
Només el 35% de les persones amb VIH accedeixen a tractaments antiretrovirals a Rússia

La campanya pel tancament dels centres d'internament d'estrangers (CIEs NO) denuncia que hi ha un intern portador de VIH i malalt d'hepatitis C des de fa vint dies privat de llibertat en el CIE de Sapadors.

L'home, d'origen rus, va ser interceptat a Castelló quan es dirigia al centre d'intervenció on resideix des de fa dos anys a causa de la seua delicada situació personal i de salut.

CIEs NO ha denunciat que li han denegat la protecció internacional i que el deportaran a Rússia d'ací a pocs dies,  la qual cosa suposaria un gravíssim risc per a la seua salut, en haver d'interrompre bruscament el tractament mèdic, denuncien. 

Segons el programa conjunt de les Nacions Unides sobre el VIH/SIDA (ONUSIDA), només el 35% de les persones amb VIH accedeixen a tractaments antiretrovirals a Rússia.

La portaveu de CIEs NO, Cristina Martínez Ferrando, assegura a través d'un comunicat que és "inhumà que tanquen i deporten una persona malalta que està perfectament integrada al centre d'acolliment on resideix". A més a més, Martínez denuncia que "les condicions higièniques de Sapadors són lamentables per a totes les persones internes, però són encara més dures per a qui pateix algun tipus de malaltia".

L’any 2010 la campanya pel tractament dels CIE va fer públic que a diverses persones tancades en Sapadors no se'ls estava proporcionant correctament els seus tractaments mèdics. Des d’aleshores, denuncien el tancament de persones amb greus malalties, com el VIH i l'hepatitis C, així com deficiències en l'atenció mèdica a les persones internes.

La campanya exigeix al delegat del govern central, Juan Carlos Fulgencio, que es pose en llibertat l'intern d'immediat, per tal que vaja a un hospital, i que se li revoque l'orde d'expulsió per motius humanitaris.

“Un nou model més humà” als CIE

El govern espanyol està elaborant un informe de diagnòstic sobre els CIE amb l'objectiu "de millorar les deficiències" i "establir un nou model més humà de centre". Així ho ha assegurat en la resposta a una pregunta parlamentària del portaveu d'Interior d'Esquerra Unida en el Congrés, Ricardo Sixto. En el text, afig, a més, que aquest diagnòstic s'usarà per a adequar els CIE a la normativa i a les propostes que s'han realitzat des d'institucions com el Defensor del Poble.

A més, a la pregunta de Sixto sobre com solucionarà les irregularitats que es produeixen en el CIE de Sapadors de València, l’executiu espanyol s’ha limitat a assenyalar que "no compta amb mòduls independents que permeten albergar de forma separada persones internades en virtut de l'article 89 del Codi Penal, d'aquelles altres internades per raó de la seua situació irregular a Espanya".

També et pot interessar

stats