Els plantons d'oliveres, pràcticament esgotats als vivers valencians

Els preus a l'alça de l'oli, en màxims històrics, han disparat la demanda dels llauradors, que busquen fer més rendibles els seus camps

Els plantons d'olivera, pràcticament esgotats / À Punt NTC

Els plantons d'olivera pràcticament s'han esgotat enguany als vivers valencians. La raó està en els preus a l'alça de l'oli, en màxims històrics, que ha disparat la demanda dels llauradors que busquen fer més rendibles els seus camps, tal com ha explicat José Forcadell Gómez, secretari general de l'Associació Professional de Flors i Plantes (Asfplant): "La producció del plantó no és una cosa que es puga augmentar d'un dia per a un altre", ha raonat.

Un exemple el trobem en un viver de Vinaròs (Baix Maestrat), on estan pràcticament esgotats. Carlos Sancho, propietari del viver Hermanos Sancho, ha explicat que el telèfon no para de sonar. "Tot el món les vol, però d'unes no en tinc i d'altres només en queden unes poques o estan esgotades", ha contat. Els vivers ja estan agafant comandes per a la pròxima campanya, però recomanen prudència als clients. "Si la gent vol beneficis, hauria de tindre ja un terreny en producció, no plantar-ho ara", ha dit Sancho.

Els preus oscil·len entre els seixanta cèntims i els trenta euros, en funció de la grandària. Es busquen les varietats més productives. Ismael Segarra, del viver Hermanos Sancho, ha mostrat una de les varietats que encara els queden: l'arbequina. "És la varietat que la gent està demanant més", ha assegurat.

Un d'ells ha sigut Vicent, llaurador de Benlloc. "He comprat 500 arbequines, ja les tenia encomanades des de fa temps i me les guardaven; per a tindre un poc de tot", contava l'home, que ha arrancat ametlers vells per a plantar les oliveres. "Tal com va el preu de l'oli, serà més rendible", ha explicat. El seu cas no és aïllat. El nombre d'hectàrees d'olivar s'ha incrementat en l'últim any i ha substituït, sobretot, els cítrics i els ametlers.

També et pot interessar

stats