Què sabem del pla de vacunació a la Comunitat Valenciana?

Els ancians i treballadors de residències que no han registrat cap brot en l'últim trimestre, els primers a rebre la vacuna.

Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu

El dia 27 de desembre la Comunitat Valenciana, juntament amb tota la Unió Europea, encetarà la vacunació contra la Covid-19. Les residències de gent major que no han registrat cap brot de coronavirus en els últims tres mesos i aquelles en què no s’ha confirmat cap cas positiu entre els seus residents seran les primeres a iniciar aquest procés.

Així ho va anunciar la secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro, aquest divendres al programa d’A Punt A la Ventura. Tot i que la vacuna de Pfizer i BioNTech representa la llum al final del túnel, la responsable de sanitat també va advertir que després d’aquest dia històric, “continuarem en pandèmia”.

Navarro, que va avançar alguns detalls de com serà l’esperat pla de vacunació al nostre territori, va explicar que els treballadors sociosanitaris i les persones grans que resideixen en geriàtrics seran les primeres a qui s’administrarà el preparat per a immunitzar-se contra el coronavirus.

A continuació, seran vacunats els professionals sanitaris i el procés continuarà amb les persones dependents que viuen als seus domicilis. En tots aquests casos, personal sanitari es desplaçarà als llocs concrets per tal d’administrar la vacuna.

La secretària autonòmica va assegurar que el pla de vacunació valencià s'ha elaborat amb professionals de tots els àmbits de conselleria de Salut Pública i Sanitat Universal, per a garantir-ne la distribució i magatzematge. S'han comprat 3 ultracongeladors per a la conservació de les vacunes i s'han contractat i format equips específics.

El procés de vacunació començarà els dies 27, 28 i 29 de desembre a tota la Unió Europea, com va explicar aquest divendres el ministre Salvador Illa. En aquest calendari la primera data important és el dia 21, quan hi ha programada la reunió de l'Agència Europea del Medicament que avaluarà i aprovarà la comercialització de la vacuna de Pfizer.

La distribució començarà just després de Nadal. El dia 26 s’iniciarà el desplegament des de les centrals de producció de BioNTech i Pfizer, ubicades a Bèlgica i Alemanya. I, finalment, entre el 27 i el 29 de desembre començaran les vacunacions en cada país.

Les primeres dosis de la vacuna de Pzifer arribaran a cinquanta punts secrets de tot Espanya sota custòdia policial, en transport especialitzat, dins de contenidors amb cinc mil dosis a 80 graus sota zero i amb neu carbonitzada.

La vacuna se subministrarà en la xarxa sanitària habitual, de manera gratuïta en els més de 13.000 punts de vacunació dels quals disposa Espanya. Pel fet que la vacuna presenta una sèrie de dificultats de distribució, la companyia serà l’encarregada de distribuir-la en diversos punts d’Espanya i, posteriorment, cada comunitat autònoma tindrà dos punts concrets per a rebre-les en el seu territori.

“Les dosis arribaran a totes les comunitats autònomes entre el dissabte 26 i el diumenge 27 de desembre. Estem acabant d’acabar els processos logístics i totes les comunitats disposaran de les dosis que els corresponen equitativament per a començar el seu procés de vacunació”, va explicar Illa. No obstant això, el responsable de Sanitat reconeixia divendres que encara no se sap quantes dosis arribaran a Espanya en el primer enviament, encara que ha recordat que seran repartides “equitativament” en tota la Unió Europa. “Quan tinguem una confirmació de la quantitat de dosis la donarem a conéixer”, ha assegurat el ministre, que no descarta que una tercera dosi de la vacuna siga necessària.

També et pot interessar