Pla d’impuls a la ciència amb una inversió de 1.056 milions d’euros en dos anys

El govern espanyol enfortirà la investigació biosanitària i potenciarà l’atracció de talent i la indústria de la ciència.

L’investigador Luis Enjuanes i el ministre de Ciència, Pedro Duque, aquest dijous
L’investigador Luis Enjuanes i el ministre de Ciència, Pedro Duque, aquest dijous / Mariscal (Efe)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha presentat aquest dijous un pla d’impuls a la ciència a curt termini amb una inversió de 1.056 milions d’euros per a 2020 i 2021. Aquest pla suposarà la mobilització de 396 milions d’euros en ajudes directes per a la ciència durant aquest any, mentre que la resta, 660 milions, es concediran al 2021. A això se suma una inversió de 508 milions en préstecs per a empreses innovadores.

El pla constarà de tres eixos. El primer té relació amb la investigació i innovació en salut. “Enfortirem el sistema d’investigació biosanitària a través de la mobilització de recursos a favor de l’Institut de Salut Carlos III”, ha assenyalat Sánchez, que també ha avançat la intenció del govern de reformar la llei biosanitària.

El segon eix es destinarà a la transformació del sistema de ciència i poder atraure talent per a “resoldre les deficiències endèmiques del sistema espanyol”. Per a això, Sánchez ha avançat que el govern iniciarà “prompte” una reforma de la llei de la ciència per a poder donar estabilitat a la carrera professional en la ciència en totes les àrees de coneixement. A més, es dotarà de més fons als principals instruments de finançament de la ciència en qualsevol de les disciplines.

El tercer i últim eix d’aquest pla de xoc és l’impuls de l’R+D empresarial i la indústria de la ciència, ja que “la ciència necessita bolcar els resultats per a ser productiva”, segons ha recalcat el president.

Millorar la vinculació entre la universitat, la investigació i l’empresa

En l’acte ha intervingut l’investigador Luis Enjuanes, que dirigeix el laboratori de coronavirus del Centre Nacional de Biotecnologia del CSIC i un dels grups que investiga una vacuna contra la Covid-19. L’investigador ha destacat la qualitat, quantitat i l’excel·lència dels projectes d’investigació espanyols. Enjuanes ha diferenciat tres processos en la investigació: descobriment, desenvolupament i fabricació. Ha situat en molt bona posició Espanya en la primera fase, però ha advertit de l’enorme salt que hi ha en les dues potes següents i ha defés el “model alemany” per a aconseguir una major vinculació entre la universitat, la investigació i l’empresa.

També et pot interessar

stats