El pitjor cap de setmana de la pandèmia: 84.287 contagis i quasi cinc-cents morts a Espanya

La proporció de contagis per cada 100.000 habitants s’ha disparat vora un 20% des de divendres passat.

Nombrosos vianants passegen pel passeig marítim de Barcelona aquest cap de setmana
Nombrosos vianants passegen pel passeig marítim de Barcelona aquest cap de setmana / Enric Fontcuberta (Efe)

El cap de setmana torna a deixar un pic màxim de contagis, superior a tots els registrats fins ara a Espanya des del començament de la crisi sanitària. El Ministeri de Sanitat ha notificat 84.287 positius més. És el major increment de contagis en un cap de setmana confirmat fins ara.

Però aquesta no és l'única xifra que creix de manera preocupant. La proporció de contagis per cada 100.000, en el que es coneix com a incidència acumulada, durant els últims catorze dies s’ha disparat quasi un 20% més aquest cap de setmana. Si el divendres passat hi havia 575 contagis cada 100.000 habitants al conjunt d’Espanya, tres dies després, en trobem 689,27, és a dir, un 19,85% més.

Paral·lelament a aquestes dades, la de víctimes també resulta aborronadora. Sanitat ha notificat aquest dilluns quasi cinc-centes defuncions associades a aquesta malaltia. Un total de 455 persones més han mort, de manera que les defuncions creixen fins a les 53.769.

Al pic màxim de la tercera onada

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, creu que Espanya ja està al pic màxim, o arribant, d'aquesta tercera onada de la pandèmia.

D’altra banda, els indicadors de la pressió hospitalària tampoc no són gens esperançadors. A les unitats de cures intensives (UCI) de tot el país hi ha 3.287 pacients amb coronavirus. Això suposa que el 31,71% dels llits disponibles ja estan ocupats. Ara bé, en determinades comunitats, com la Valenciana, se supera àmpliament aquesta xifra i més de la meitat dels llits de les unitats de crítics ja acullen algun usuari.

D’acord amb les xifres del Ministeri de Sanitat, les UCI valencianes estan al 52,76% d’ocupació: és l’autonomia amb major pressió en aquests espais. Sols La Rioja i Castella i Lleó presenten una ocupació de les UCI que s’aproxima al 46%. A pesar de l’augment de la pressió hospitalària, la Generalitat insisteix a llançar un missatge tranquil·litzador, i asseguren que l’atenció sanitària dels malalts de coronavirus i de la resta de pacients està garantida. Segons Fernando Simón, "fins que no hagen passat una o dues setmanes des que comence el descens, no descendiran els casos a les UCI", ha afirmat.

A tot Espanya hi ha 23.184 pacients amb coronavirus ingressats, fet que suposa una ocupació mitjana del 18,61%. A la Comunitat Valenciana és del 37,28%. De fet, ja s’estan enviant els primers pacients als hospitals de campanya de València i Alacant.

El tancament dels bars, efectiu

Preguntat per l'avanç del toc de queda, el responsable del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries ha dit que, a pesar que quantes més mesures és més fàcil de controlar la transmissió del virus, si apliquem bé unes poques mesures, la corba baixarà. Simón ha defensat que, més que el toc de queda, la mesura de major impacte en la transmissió del virus ha sigut el tancament dels bars. D'altra banda, sobre els grups per a vacunar, ha recordat que encara queden molts treballadors de les residències i treballadors sanitaris.

També et pot interessar

stats