El pitjor cap de setmana de la pandèmia: 52.188 nous contagis des de divendres a Espanya

El cap de setmana deixa 279 noves víctimes al conjunt del país.

Una parada d'un mercat del barri de Chamberí, a Madrid, una de les zones on s'apliquen noves restriccions de mobilitat des d'aquest dilluns
Una parada d'un mercat del barri de Chamberí, a Madrid, una de les zones on s'apliquen noves restriccions de mobilitat des d'aquest dilluns / Zipi (Efe)

Des de divendres, hi ha 17.000 nous casos diaris i en els tres dies s'han notificat 52.000 nous casos, dels quals 5.200 durant les últimes 24 hores. "Però aquests casos pujaran en els pròxims dies" pels retards en algunes dades, ha advertit el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències, Fernando Simón, en roda de premsa. Simón ha deixat clar que la transmissió seguirà creixent almenys durant les primeres setmanes, si no s'apliquen mesures. Simón ha dit que també és cert que creix a menor ritme que en altres països, encara que és partir de més amunt. Quant a les defuncions, el Ministeri de Sanitat ha notificat 279 més.

La incidència a Espanya és de 410 casos per cada 100.000 habitants. Simón ha admés que s'estan prenent mesures per a doblegar la corba i espera que es reflectisquen en les dades en breu. L'ocupació de llits hospitalaris se situa en el 13,7% i un 24,2% de mitjana d'ocupació a les UCI. N'hi ha algunes, ha advertit, per damunt del 40% d'ocupació de llits i algun hospital.

Escalada d’hospitalitzacions

La xifra d’hospitalitzacions també continua pujant. Només durant el cap de setmana aquesta xifra ha augmentat en 1.469 pacients, 132 pacients en el cas de les UCI i, per tant, la pressió hospitalària és cada vegada major. El cap de setmana han pujat quasi un 2% els ingressos a les UCI respecte a divendres. A hores d’ara hi ha 2.163 pacients a les unitats de crítics, mentre que hi ha poc més de 16.000 ingressos hospitalaris.

De fet, Simón ha advertit que si es manté la tendència en alça de contagis, “és molt possible que a mitjan novembre hi haja UCI que estiguen en una situació molt complicada”.

Esforç diagnòstic

Simón ha detallat també l’esforç diagnòstic actual i ha xifrat en taxa de 2.118 proves diagnòstiques per cada 100.000 habitants, “la major que hem tingut a Espanya”. Hi ha autonomies, com La Rioja, on s’estan fent més de 5.000 proves per cada 100.000 habitants.

“La situació a Espanya és roïna”, ha resumit. El responsable sanitari, en qualsevol cas, ha contextualitzat la situació dins una evolució semblant a la resta d’Europa. Ha mencionat Alemanya, el Regne Unit, França, Itàlia o els Països Baixos. També ha mencionat els Estats Units, on la xifra de casos arriba a rècords, a l’Índia o al Brasil. “És un problema global”, ha agregat.

Entre les dades, els grups d’edat més afectats són entre 15 i 29 anys, en què s’està detectant un major creixement en la transmissió. També hi ha un grup d’edat de més de 90 anys que ha registrat un increment destacat.

També et pot interessar

stats