La pirotècnica María José Lora dispararà el castell del Nou d’Octubre a València

Castelló i Alacant llancen focs artificials aquesta mitjanit, com a preludi dels actes que continuen durant el dia de la Comunitat Valenciana.

Talls de trànsit durant els focs artificials del 9 d’Octubre a València
Talls de trànsit durant els focs artificials del 9 d’Octubre a València / À Punt NTC

La nit del Nou d’Octubre està reservada als focs artificials, que a València va a càrrec de l’empresa valenciana Caballer FX Global Fox i la metxa, de la pirotècnica María José Lora. De manera simultània, Castelló i Alacant llançaran l’espectacle de llums aquesta mitjanit. 

La programació de la festivitat “no està completa sense la pólvora”, ha afirmat el regidor de Cultura Festiva a l’Ajuntament de València, Pere Fuset, que ha detallat les múltiples activitats del Dia de la Comunitat Valenciana. El castell del Festival de Pirotècnia de València, que enguany arriba a la 40a edició, s’encendrà aquest dimarts, dia 8, a les dotze de la nit al passeig de l’Albereda. 

Segons ha explicat Fuset, enguany s’ha decidit repetir la disposició de l’any passat dels elements pirotècnics, que se situaran tant en el fons del llit del riu com en superfície, “en una doble disposició que permetrà guanyar en visibilitat i en proximitat del públic, cosa que augmentarà l’espectacularitat”. A Castelló l’espai serà l’esplanada del Palau de la Festa i Alacant llançarà els castells a la zona Volvo del port. 

Els focs artificials de València

El castell de València tindrà una durada de 17 minuts, 1.600 ordes de foc i uns 3.000 artificis pirotècnics. La massa reglamentada són 430 quilograms de pólvora. Fuset ha assenyalat que es tracta d’un castell que no aplega tants milers de persones com en Falles però sí que permet, per contra, una disposició del públic molt més pròxima.

El públic podrà situar-se al llarg del passeig de l’Albereda i del passeig de la Ciutadella, així com als ponts del Real i de la Mar. Els ponts de les Flors i de l’Exposició, en canvi, no podran ser utilitzats perquè seran habilitats com a vies d’evacuació.

Continua la programació el 9 d’Octubre

Després de la nit de focs artificials, la programació continua durant tot el dimecres 9 d’octubre. El primer acte oficial de la jornada serà al Palau de la Generalitat, seguit d’una lectura del decret d’alcaldia i el lliurament de la Reial Senyera a l’Arxiu Municipal de València. A les dotze tindrà lloc una processó cívica i una ofrena floral a Jaume I a València, i a Castelló es gaudirà d’un concert de la Banda Municipal de Castelló i s’organitzarà una muixeranga a la plaça Major. Una hora més tard, la Fundació Huguet lliura els premis Valencià de l’Any a l’Ajuntament de Castelló.

La vesprada obrirà amb l’entrada de moros i cristians al centre històric de València, amb un itinerari que recorre des del carrer de la Pau fins al carrer Marqués de Sotelo. Durant tota la vesprada es podrà visitar el Palau de la Generalitat i a les sis el cor de l’Eliana participarà en un espectacle de contacontes en homenatge a Llorenç Giménez, a la plaça de Manises de València. A més, estan convocades tres manifestacions i una concentració. Els actes pel Dia de la Comunitat Valenciana es tancaran amb el concert Tariq del flautista valencià Andrés Belmonte, al carrer de Cavallers de la mateixa ciutat.

També et pot interessar

stats