El pesquer valencià, a l'espera de l'ajuda de l'Open Arms

El Nuestra Madre Loreto, amb 12 migrants a bord, rebutja anar a Líbia, tot i l’orde del govern espanyol de fer-ho.

VÍDEO | El pesquer valencià, a l\'espera de l\'ajuda de l\'Open Arms

El pesquer de Santa Pola no es dirigirà a cap port de Líbia aquest dijous, tot i l’ordre del govern espanyol d’anar al port d’Al Khums, degut a les condicions meteorològiques.  De fet, en aquests moments ha posat rumb a l'oest per a trobar-se amb el vaixell Open Arms, a qui ha demanat ajuda. 

Així ho ha assegurat el mariner del pesquer de Nuestra Madre de Loreto, Vicent Sempere, en declaracions a À Punt Mèdia. Sempere ha afirmat que no es poden dirigir a cap port libi perquè a bord viatgen dues persones malaltes que necessiten atenció mèdica i perquè no creuen que el país siga segur per a atracar el vaixell. 

D’aquesta manera, el mariner ha indicat que s’han comunicat amb el vaixell de l’Open Arms perquè els metges que hi viatgen a bord puguen atendre les persones malaltes i valorar la situació. A més, ha manifestat que espera que siga l’Open Arms qui aculla els migrants, ja que el menjar i el combustible comença a escassejar. 

Sobre la possibilitat d’anar a Líbia, Sempere ha assegurat que aquesta seria l’última opció, ja que tenen por de la reacció de les persones rescatades quan sàpiguen que tornen al seu país i perquè no volen arriscar la seua seguretat personal.

El govern espanyol assenyala que han d'anar a port libi 

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha demanat al cap del pesquer que vagen al port d’Al Khums, a Líbia, ja que el mal temps impedeix que les patrulleres vagen cap al punt en el qual es troba el vaixell i puguen proporcionar-li els subministraments que necessiten. 

D’aquesta manera, segons informen des del govern espanyol, a causa de les condicions meteorològiques, el pesquer ha de dirigir-se al port més proper, en aquest cas, el port libi. 

A més, l’executiu espanyol ha demanat ajuda a altres països en cas que es considere que Líbia no compleix les condicions per a ser un port segur. 

Aquesta orde contradiu l’opinió de la Comissió Europea, que creu que Líbia no compleix les condicions per a ser un port segur de desembarcament per a immigrants rescatats en alta mar. Tot i això, han assegurat que Brussel·les és "no competent" per a ajudar a buscar solucions alternatives per al pesquer de Santa Pola.

Dues ONG demanen al govern espanyol que impedisca el desembarcament a Líbia

Les ONG Save the Children i Metges Sense Fronteres han demanat al govern espanyol que no permeta el desembarcament a Líbia del pesquer, ja que consideren que “no és un port segur”. 

Segons han advertit les organitzacions, si Nuestra Madre de Loreto desembarca a Líbia, els immigrants estarien “altament” exposats a violència i abusos, i han assenyalat que, davant aquests casos, sempre ha de prevaldre el dret internacional per a garantir la seguretat dels rescatats.

També et pot interessar

stats