La pesca amb cércol, en peu de guerra contra la veda de sardina de quatre mesos

El sector exigeix una modificació urgent del pla perquè siga consensuat amb els pescadors

Els professionals de la pesca per mitjà del cércol demanen revisar la veda a la sardina / À Punt NTC

Els professionals de la pesca per mitjà del cércol estan en peu de guerra pel pla de gestió de la sardina del Ministeri d'Agricultura aprovat aquest estiu. La secretària general de Pesca exigeix una veda de sardina de quatre mesos, una decisió que el sector considera un despropòsit, perquè, segons argumenten, la seua aplicació suposarà el col·lapse de la modalitat de pesca que utilitzen.

La veda s'ha programat per a totes les embarcacions d’aquest tipus de mètode a la Comunitat Valenciana, per als mesos d'octubre a novembre i d'abril a maig. Manuel Peña, patró major de la Confraria Sant Pere de Castelló de la Plana, ha explicat que “si això passa, pràcticament ens toca amarrar”.

José Manuel Ramírez Martín, representant de cércol del port de Castelló, ha denunciat que és inviable eixir a pescar “i no pescar sardina, perquè va juntament amb l’aladroc”. Ramírez es pregunta quin és el procediment: “Si has eixit i no hi ha aladrocs, no pesques res. Però, si n’hi ha, l’has de soltar tot. O mates la sardina, la tires morta a la mar i vens només la resta”.

El sector exigeix una modificació urgent del pla que siga consensuat amb els pescadors. Manuel Albiol, secretari de Coincopesa, ha explicat que “Catalunya, Múrcia i la Comunitat Valenciana van firmar un document per a modificar aquesta veda de quatre mesos a l'espècie, demanar una parada en el Fons Europeu i Marítim de Pesca durant tres mesos i a la modalitat, és a dir, a totes les barques de fanals”.

Si el pla no es modifica, es donarà la paradoxa que els pescadors de cércol podran eixir a la mar, sense desembarcar ni una sola sardina, però malauradament no podran evitar pescar-les i, més mortes que vives, llançar-les a la mar. 

També et pot interessar

stats