Les persones amb trasplantament, prioritàries per a rebre el nou fàrmac Evusheld contra la covid

El Ministeri de Sanitat ha recordat que en cap cas es considera aquest tractament com a substitut de la vacunació

Imatge d'arxiu d'una doctora en una planta de pacients amb covid
Imatge d'arxiu d'una doctora en una planta de pacients amb covid / Robert Michael (Europa Press)

El Ministeri de Sanitat ha donat a conéixer aquest dimecres l’orde de prioritat per a rebre el tractament mèdic Evusheld contra la covid, establit per la Comissió de Salut Pública. Així, s'administrarà a persones de 18 anys o més que patisquen immunosupressió greu i que no responguen a la vacunació, i també a aquelles que la tenen contraindicada i que, a més, tenen risc molt alt de malaltia greu.

Per orde de prioritat, els primers a rebre aquest medicament seran els receptors de trasplantament de progenitors hematopoètics (TPH) o de teràpies cel·lulars CART-T, almenys amb una dosi en els dos anys després del trasplantament o tractament.

Els segueixen els receptors de trasplantament d'òrgan sòlid, sempre que hagen passat menys de dos anys o estiguen amb tractament inmunosupressor per a casos de rebuig. També s’hi inclouen els que tenen immunodeficiències primàries que no han donat resposta a les vacunes contra la covid.

Seguidament, estan aquells pacients que han rebut tractament immunosupressor en els tres mesos anteriors a la primera dosi, amb teràpia específica. El Ministeri també hi ha inclòs els que tenen càncer d'òrgan sòlid en tractament amb quimioteràpia citotòxica. Finalment, en la llista estan les persones que tenen contraindicada la vacunació per presentar al·lèrgia greu, incloent anafilaxi, a algun dels components de les vacunes.

Sanitat ha recordat que "en cap cas" es considerarà aquest tipus de fàrmacs "com a substituts de la vacunació" i ha puntualitzat que, "donada la predominança actual de la variant òmicron, només Evusheld ha mostrat eficàcia" com a tractament per a aquest grup d’estudi.

Una vegada estiga disponible a Espanya, s'establirà el mecanisme d'accés al medicament i les condicions d'utilització, a l’espera de l'autorització de comercialització a la Unió Europea (UE) per l'Agència Europea de Medicaments (EMA).

Així mateix, el Ministeri ha avançat que les primeres dosis de la vacuna de Novavax contra la covid arribaran a Espanya "pròximament", segons s’explica en l'actualització 11 de l'estratègia de vacunació.

També et pot interessar

stats