Les persones amb diversitat funcional recuperen el dret a decidir

Les associacions de persones amb discapacitat reclamen a la justícia que dispose dels recursos necessaris per a revisar sentències i garantir un tracte igualitari

Les persones amb diversitat funcional podran rebre ajuda per a accedir a procediments judicials
Les persones amb diversitat funcional podran rebre ajuda per a accedir a procediments judicials

Aquest divendres ha entrat en vigor la reforma de la legislació civil i processal que elimina la incapacitació judicial de persones amb diversitat funcional intel·lectual a l'estat espanyol. El canvi es va aprovar al Congrés el 20 de maig, amb el suport de tots els grups polítics, a excepció de Vox.

Les associacions de persones amb discapacitat que feia anys que reivindicaven el dret a decidir han aplaudit la materialització de les seues demandes, alhora que han reclamat a la justícia que dispose dels recursos necessaris per a revisar sentències i garantir un tracte igualitari.

Així doncs, a partir d'ara les persones amb diversitat funcional podran exercir actes jurídics que no estaven permesos per la llei anterior, com ara testament, herència o matrimoni. Els processos hauran d'adaptar-se a les necessitats d'aquestes persones i s'oferirà ajuda en la presa de decisions, però en cap moment se'n podrà excloure l'individu.

Entre els elements que busquen fer més accessibles els actes jurídics destaquen els documents de lectura fàcil, pictogrames o dispositius multimèdia de fàcil accés a intèrprets.

Únicament en el cas que la persona tinga un grau de discapacitat intel·lectual igual o superior al 35% o física del 65% i només en mesures com patrimoni protegit i la regulació legitimària de l'herència es requeriria un substitut legal perquè exercisca la capacitat jurídica de la persona afectada.

També et pot interessar