El personal MIR desconvoca la vaga en arribar a un acord amb Sanitat després de set mesos d'aturades

L’acord suposa una sèrie de millores de les condicions laborals, formatives i retributives dels residents i de la resta del personal laboral en formació.

Imatge d’arxiu d’una protesta dels MIR davant la Conselleria de Sanitat Universal
Imatge d’arxiu d’una protesta dels MIR davant la Conselleria de Sanitat Universal / Europa Press

Els Metges i les Metgesses Interns Residents han desconvocat la vaga indefinida que mantenien des del passat 21 de juliol després d'arribar a un acord amb la Conselleria de Sanitat Universal, que preveu un increment retributiu en el complement de residència que suposa un total de 2 milions d'euros anuals, segons han informat fonts del departament que dirigeix Ana Barceló.

La consellera ha signat l'acord que ha permés que es desconvoque la vaga del personal MIR, iniciada pel Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana (CESMCV) fa set mesos, que suposa una sèrie de millores de les condicions laborals, formatives i retributives dels metges i les metgesses residents i de la resta del personal laboral en formació.

Els metges i les metgesses residents valencians han explicat que han subscrit aquest acord perquè suposa "una avanç" en les seues millores, però consideren que la "lluita" pels seus drets laborals ha de continuar perquè, han apuntat, “dista molt” del que esperaven. L’acord suposa “una millora” en la normativa laboral estatal i fa una equiparació amb el personal estatutari de la Comunitat Valenciana, segons han apuntat.

Augmenta el complement de residència i s’amplien les hores de formació

En concret, en matèria de retribucions, recull un increment en el complement de residència que suposa un total de 2 milions d'euros anuals per al personal MIR i la resta de personal laboral en formació. Així mateix, s'inclou un compromís de revisió de la retribució de l'hora de guàrdia en la mateixa proporció que els facultatius especialistes, així com l'abonament de les dietes en les guàrdies d'Atenció Primària.

Respecte a la formació, s'ha ampliat el nombre d'hores setmanals i anuals destinades específicament a formació i, a més, es limita el nombre màxim de guàrdies al mes i de caps de setmana, i s'estableix la lliurança d'un dia addicional després de la guàrdia en diumenge o festiu com a la resta de personal facultatiu.

Així mateix, Sanitat Universal ha destacat que l'acord inclou l'aplicació del primer pla d'igualtat que suposa, per exemple, el permís de l'exempció de guàrdies per conciliació familiar igual que a la resta de la plantilla.

El pacte està pendent de ratificació per l'òrgan autonòmic laboral competent que, segons els ha traslladat la Conselleria al comité de vaga, es convocarà en els pròxims dies per a "poder així aplicar l’acord com més prompte millor".

També et pot interessar

stats