Les periodistes afganeses de Rukhshana Media, premi Llibertat d'Expressió 2022

La Unió de Periodistes Valencians els lliurarà el guardó el 3 de maig, en un acte on s'espera l'assistència de Zahra Joya, fundadora de l'organització

Zahra Joya, creadora de Rukhshana Media
Zahra Joya, creadora de Rukhshana Media / @ZahraJoya (Twitter)

L'assemblea general de socis de la Unió de Periodistes Valencians ha decidit, per unanimitat, atorgar el Premi Llibertat d'Expressió 2022 a l'organització afganesa de dones periodistes Rukhshana Media.

Rukhshana Media la va crear Zahra Joya al novembre del 2020 amb l'objectiu de contar històries de dones afganeses. Van triar el nom de Rukhshana en memòria d'una adolescent de la província de Ghor acusada d'adulteri i apedregada fins a la mort el 2015, segons explica la Unió en un comunicat.

Durant l'ofensiva talibana del 2021, les periodistes de Rukhshana Media estaven en perill, per l'alt risc d'assassinat de dones periodistes, i van fugir del país. Mesos després, Joya i les companyes continuen fent periodisme amb perspectiva de gènere, malgrat tindre menys recursos i no poder exercir la professió a l'Afganistan.

Des de l'estranger, Rukhshana Media continua relatant les restriccions imposades a les dones estudiants, la prohibició imposada pels talibans de convocar rodes de premsa i la manipulació de la informació pel règim talibà.

Per la seua valentia, per continuar informant malgrat les traves, del risc i les amenaces, l'assemblea decideix atorgar el guardó de 2022 a Rukhshana Media.

El guardó es lliurarà el 3 de maig de 2022, Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, a l'Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de València, en un acte al qual s'espera l'assistència de Zahra Joya, fundadora de Rukhshana Media.

També et pot interessar