Performance naturista contra la urbanització de la cala de La Mosca

Salvem Cala Mosca i la Federació Espanyola de Naturisme reivindiquen la protecció del paratge d'Oriola, on es preveu construir més de 2.000 habitatges

Un moment de la performance naturista en defensa de Cala Mosca
Un moment de la performance naturista en defensa de la cala de La Mosca / Marc Gomar

La cala de La Mosca, a Oriola (Baix Segura), és un dels últims entorns naturals verges del litoral valencià, però prompte podria deixar de ser-ho perquè l'Ajuntament va autoritzar al setembre del 2021 un projecte urbanístic al paratge.

Com a senyal de protesta, la plataforma Salvem Cala Mosca ha organitzat aquest diumenge, amb la Federació Espanyola de Naturisme, la performance Tot és reflex d'alguna cosa, amb la finalitat de posar el focus en la preservació de la cala de La Mosca i de totes les espècies que hi habiten.

Aquesta és l'última acció reivindicativa del col·lectiu, que s'ha manifestat diverses vegades contra el projecte de construcció de les 2.200 vivendes turístiques, de la mà de l'empresa Gomendio. La plataforma critica que l'edificació en aquesta zona, que alberga diverses cales d'ús nudista consolidat, és una "salvatjada" per tres raons.

En primer lloc, per l'impacte mediambiental, ja que, segons afirmen, a la cala de La Mosca viuen espècies protegides com el caragolí endèmic i l'esteperola de cap de gat, a més del fardatxo bètic, l'eriçó terrestre i la libèl·lula roja.

Segon, perquè amb les edificacions "es devaluaria la zona i es perdria qualitat de vida", ja que la zona, tal com diuen, ja està saturada per si i pateixen una mancança de serveis.

I en últim lloc, creuen que amb les construccions es perdria l'ús de les cales tradicionalment naturistes.

A finals de març, les entitats Amics dels Aiguamolls del Sud d'Alacant (AHSA), Amig@s de Sierra Escalona, Salvem Cala Mosca i l'associació de veïns i veïnes San Miguel Arcángel de Sant Miquel de les Salines van presentar recurs de reposició davant de l'Ajuntament d'Oriola, contra la modificació del pla parcial del sector D-1 Alameda del Mar, la unitat d'execució 2 de la qual (UE-2) afecta 44 hectàrees de primera línia de costa a la cala de La Mosca i a l'espai marí protegit del cap Roig.

No obstant això, la Fiscalia de l'Àrea d'Elx va decretar que "no s'han identificat incompliments en la fase prèvia a l'execució de les obres, havent-se realitzat diversos estudis associats al possible impacte sobre les espècies protegides" i, per tant, nega que s'haja incomplit la normativa ambiental.

També et pot interessar

stats