El perfil en Projecte Home: home d'uns 40 anys, amb treball i addicte a la cocaïna

Els majors de 50 anys i addictes a l'alcohol també guanyen presència en l'associació, on s'observa un augment de l'edat de les persones ateses

207634597
Un home amb drogues en la taula / Marcos Mesa (Shutterstock)

El perfil general de la persona que atén Projecte Home a la Comunitat Valenciana és el d'un home, d'entre 38 i 47 anys, amb ocupació a temps complet i que acudeix per addicció a la cocaïna, en primer lloc (43,5%), i per alcohol (37,4%), en segon. Així ho recull l'Informe 2022 de l'Observatori Projecte Home sobre el perfil de les persones amb problemes d'addicció, presentat aquest dijous.

Un informe que reflecteix que a Espanya l'edat de les persones ateses ha crescut quatre anys en l'última dècada, en passar dels trenta-sis anys de mitjana en 2013 als quaranta l'any passat.

Majors de cinquanta anys i addictes a l'alcohol és un perfil que guanya presència en l'associació Projecte Home, on s'observa un augment de l'edat de les persones ateses a causa de l'envelliment de la població i a la cronicitat d'addiccions com l'alcohol, el consum del qual es banalitza per ser una droga socialment acceptada.

L'informe, fet sobre una mostra de 3.596 usuaris en 2022 d'alguns dels 28 centres de Projecte Home, revela que els majors de cinquanta anys, addictes a l'alcohol suposen ja el 18,5%, dos punts més que un any abans. A més, s'aprecia un sensible descens d'homes que demanen ajuda enfront d'un lleuger augment de les dones.

No obstant això, el perfil general de la persona que atén Projecte Home continua sent el d'un home, de quaranta anys, amb ocupació (almenys en els últims tres anys) i solter, que acudeix per addicció a la cocaïna i l'alcohol, principalment.

Per franja d'edat, el gruix dels qui demanen ajuda (29,1%) són usuaris entre els 34 i 41 anys si bé és rellevant l'augment de població que va requerir tractament amb edats superiors als quaranta-dos anys, que puja quasi tres punts.

Un 43% ha tingut idees suïcides i un 26% ho ha intentat

L'informe subratlla la important relació entre abús de substàncies i problemes de salut mental.

Entre la població que acudeix a tractament a Projecte Home, s'observa una elevada comorbiditat entre l'addicció i trastorns psiquiàtrics, amb una major prevalença en les dones, pràcticament el doble que en homes.

Més de la meitat dels atesos manifesten haver experimentat problemes psicològics i emocionals així com depressió severa. Un 43,4% revela haver tingut ideació suïcida i un 26,3% haver arribat a la temptativa.

Cocaïna i alcohol

Com en anys anteriors, les principals substàncies que generen la majoria de les demandes de tractament entre les persones que ingressen en Projecte Home són la cocaïna i l'alcohol, sumant ambdues el 75% dels ingressos i seguides a distància pel cànnabis (6,5%). Quant a l'heroïna, el consum és estable des de 2018 amb un 3% en homes i 2,5 en dones.

L'edat d'inici al consum es manté en els setze anys per a l'alcohol en qualsevol dosi i el cànnabis, i en 20,7 anys per a la cocaïna.

També et pot interessar

stats