Per què se celebra l’any del conill de l’aigua?

Aquest diumenge 22 de gener diversos països del continent asiàtic donen la benvinguda a l'any nou segons el calendari lunar

Un pastís per a celebrar l'Any del Conill
Un pastís per a celebrar l'arribada del 2023, l'Any del Conill de l'Aigua / Reuters

Aquest diumenge 22 de gener la Xina enceta les celebracions de l'Any Nou Lunar, també conegut com a Any Nou xinés, una festivitat que celebren altres països del continent asiàtic com ara Vietnam o Corea del Sud. Enguany és, segons el calendari lunar que segueix les fases del satèl·lit, l'any 4721.

El zodíac xinés el formen dotze animals que mesuren els cicles de temps. Conta la llegenda que un déu va demanar a tots els animals que s'acomiadaren d'ell abans que se n'anara de la Terra, però només en van arribar dotze. Els que s'hi van presentar foren la rata, el bou, el tigre, el conill, el drac, la serp, el cavall, la cabra, el mico, el gall, el gos i el porc, que van rebre un lloc d'honor en el calendari lunar basant-se en l'ordre d'arribada.

Així, per cicles de dotze anys, en tenim un per a cadascun dels animals, en un procés que es repeteix cada fi de cicle. El 2022 va ser l’Any del Tigre i aquest serà l’Any del Conill. A la Xina i a altres parts del món hi ha qui creu que les diferents persones nascudes sota cada signe del zodíac tenen personalitats diferents i inclús hi ha gent que consulta la compatibilitat dels seus signes abans de casar-se.

A més, cada any es relaciona l'animal amb un dels cinc elements de la filosofia tradicional xinesa. Els elements són el metall (si l'any acaba en 0 o en 1), l'aigua (2 i 3), la fusta (4 i 5), el foc (6 i 7) i la terra (8 i 9). Per exemple, són de l’horòscop del conill de l'aigua tant aquells que han nascut l'any 2023 com els que van nàixer el 1963, això sí, sempre que ho hagen fet abans de l'any nou xinés (el començament del qual pot variar de gener a febrer).

Quin és el teu signe zodiacal segons el calendari xinés?
Quin és el teu signe zodiacal segons el calendari xinés? / Jaume R. Lloret

Al Vietnam, l’Any del Gat

Però no tots els països que segueixen el calendari lunar celebren aquest diumenge l'inici de l'Any del Conill. Si bé la llegenda diu que el gat no va arribar a hora a la cita amb el déu, al Vietnam el felí sí que ostenta un lloc privilegiat. A aquest país asiàtic el conill no és part del cicle lunar, i és per això que enguany celebren l'Any del Gat. 

No hi ha cap teoria oficial que explique la diferència, però algunes veus expertes en cultura vietnamita apunten que una raó podria radicar en el terme que s'empra en xinés mandarí per a parlar del conill en el sistema tradicional d’ordenació astrològic xinés. La paraula 'mao' es pronuncia d’una manera semblant a la paraula que els vietnamites utilitzen per a gat: 'mèo'. Aquesta curiositat lingüística podria estar darrere de la divergència.

Nian, la bèstia del nou any

En la mitologia xinesa Nian ("any" en xinés) és una bèstia meitat drac, meitat unicorn, que habita baix del mar i que només ix de l'amagatall durant l'any nou per a atacar humans, especialment la xicalla.

La tradició diu que la criatura tem els sorolls forts, les llums brillants i el color vermell. Per tant, les celebracions per a celebrar el nou any inclouen petards, focs artificials i roba i decoració vermella, elements que fan fugir al monstre Nian i porten sort i prosperitat.

La Festa de la Primavera

Des de mitjans de la dècada del 1990, a la Xina es concedeixen set dies consecutius de vacances durant les festivitats per a donar la benvinguda al nou any. Aquesta setmana de relaxació ha estat batejada com a Festa de la Primavera, un terme que de vegades s'utilitza per referir-se a l'Any Nou xinés en general.

Per a la població xinesa, el sopar de Cap d’Any és l’equivalent a la nostra nit de Nadal, ja que és un dia per a sopar amb els éssers estimats. De fet, durant aquest període es produeix la Gran Migració de Primavera, la migració humana més gran del planeta, amb milions de xineses i xinesos que retornen a les seues localitats d'origen per a celebrar l'any nou. Tan gran és la demanda durant aquesta època que les companyies de tren i les aerolínies amplien el nombre de places disponibles.

També et pot interessar

stats