Els pelegrins de les Useres inicien la romeria cap a Sant Joan de Penyagolosa

Aquesta penitència silenciosa té l'origen en el segle XIV i està declarada bé d'interés cultural immaterial.

Els pelegrins de les Useres inicien la romeria cap a Sant Joan de Penyagolosa

Com cada últim divendres d'abril des del segle XIV, a les 8 del matí, els pelegrins de Les Useres, al cor de la comarca de l'Alcalatén, ha eixit en romeria cap a Sant Joan de Penyagolosa per a demanar aigua, pau i salut. En aquesta penitència silenciosa, declarada bé d'interés cultural immaterial des de 2016, participen tretze homes del poble que peregrinen 70 quilòmetres, els d'anada i tornada al santuari.

Són tretze homes, el guia i dotze pelegrins, tots nascuts a les Useres, acompanyats per tres cantors, el capellà, el representant de l'Ajuntament, els clavaris, el depositari, les promeses i el grup de les càrregues, els que participen en aquesta peregrinació penitencial en la qual el silenci només es trenca pels cants litúrgics pregregorians en llatí i el res del rosari.

Durant aquesta jornada, recorreran les muntanyes entre les Useres i l'ermita de Sant Joan del Penyagolosa en un trajecte de 35 quilòmetres. Pregaran per aigua, per la bona collita i la pau, i aquesta nit dormiran al Penyagolosa.

Dissabte al matí, al santuari de Sant Joan, es realitza la cerimònia del Perdó, en la qual el guia en representació de Jesucrist els demanarà perdó i els besarà els peus per a rememorar allò que els avantpassats van transmetre de pares a fills al llarg dels segles. Després, iniciaran la tornada cap a les Useres, on arribaran de nit.

També et pot interessar