Pego celebra un concert solidari pels catorze joves encausats

L'acte, que ha comptat amb una extensa llista d'artistes del nostre panorama musical, s'ha fet per a recaptar fons i mobilitzar la solidaritat de cara al judici, que començarà el 17 d’octubre

Actuació de La Maria en el concert solidari dels encausats de Pego
Actuació de La Maria en el concert solidari dels encausats de Pego / À Punt NTC

Aquest dissabte s'ha celebrat un concert solidari amb els encausats de Pego (Marina Alta), catorze joves imputats en el context d’unes manifestacions antifeixistes. L’acte, que portava com a lema “No passaran”, s'ha realitzat a la localitat de la Marina Alta per a recaptar fons i mobilitzar la solidaritat de cara al judici dels joves antifeixistes, que començarà el 17 d’octubre.

El cartell de l’esdeveniment ha presentat una llarga llista de noms del panorama musical valencià: Smoking Souls, La Maria, Mafalda, Xavi Sarrià, Josep Nadal i Àlex Seguí (de la Gossa Sorda), Feliu Ventura, Kela, Ciudad Jara, Jazzwoman i el Cor de l’Eliana. A més, també hi haurà les intervencions de diversos activistes.

Josep Nadal i Àlex Seguí, cantants de la Gossa Sorda, durant el concert solidari dels encausats de Pego
Josep Nadal i Àlex Seguí, cantants de la Gossa Sorda, durant el concert solidari dels encausats de Pego / À Punt NTC

Pau Camps, guitarrista del grup Smoking Souls, ha expressat que no podien faltar a la cita “en defensa del nostre jovent”. A més, els integrants del grup, originaris de Pego, s’han bolcat amb la causa i han estat darrere de l’organització i la coordinació del concert. “Estem molt contents amb la mostra de solidaritat que s’ha generat, de poder construir una caixa de resistència per a fer front a aquests fets i, possiblement, per a cobrir despeses jurídiques d’antifeixisme al País Valencià”, ha declarat Camps.

Per la seua banda, Guillem Sendra, un dels catorze joves encausats, ha confessat que serà una nit que mai oblidaran. “Els fons seran per a nosaltres i per a molta més gent, a la qual els destinarem”, ha manifestat Sendra. “Som 26 antifeixistes al País Valencià que estem patint les mateixes conseqüències per plantar cara al feixisme”.

A l'acte també han acudit membres de Compromís, com Joan Baldoví, síndic de la coalició a les Corts Valencianes, o Àgueda Micó, portaveu adjunta segona de Sumar al Congrés.

La Fiscalia demana fins a nou anys de presó

Els fets van tindre lloc el 18 d'octubre del 2020, dia en què s'enfrontaven el Pego i el CF Gandia a la localitat de la Marina Alta. Segons el relat del moviment antifeixista, uns quaranta integrants del grup radical Gandiblues Ultra havien recorregut el poble amb càntics, consignes i simbologia nazi i feixista, mentre buscaven els joves del poble que no compartien la seua ideologia. En resposta, un grup de joves antifeixistes es va congregar a les portes de l'estadi de futbol del municipi.

La Guàrdia Civil assenyala que va intentar evitar l'enfrontament entre els radicals del Gandia i un centenar d'antifeixistes de Pego. En l'operació, sis agents resultaren ferits per una pluja de botelles i rajoles.

Ara, la Fiscalia demana entre cinc i nou anys de presó per a catorze investigats. Els joves, d'entre 18 i 32 anys, estan imputats per desordre públic. A dotze d'ells els acusen també d’atemptat contra l’autoritat i de lesions i els altres dos tenen afegit un delicte d'amenaces als agents de l'autoritat.

La defensa dels encausats afirma que les penes “són totalment desproporcionades, tant des del punt de vista dels fets ocorreguts com des de les valoracions jurídiques, inclús tècniques, que són els criteris que haurien de prevaldre en una acusació”. Quasi tres anys després dels fets, els catorze antifeixistes de Pego aniran a juí.

També et pot interessar

stats