Pedro Duque: “Tots volíem ser astronautes, però estàvem en l’Espanya de Franco”

El primer espanyol en viatjar a l'espai concedeix una entrevista a À Punt NTC amb motiu del 50é aniversari del viatge a la Lluna.

VÍDEO | Pedro Duque: “Tots volíem ser astronautes, però estàvem en l’Espanya de Franco”

En el moment en què l’Apollo 11 va aterrar a la Lluna, un Pedro Duque de sis anys passava les vacances amb la seua família a Guipúscoa, sense imaginar que anys més tard es convertiria en el primer astronauta de nacionalitat espanyola. “Tots volíem ser astronautes i fer com Armstrong i Aldrin, però els nostres pares no ens donaven cap esperança perquè estàvem en l’Espanya de Franco”, ha explicat a À Punt NTC durant una entrevista exclusiva amb motiu del 50é aniversari del viatge a la Lluna.

Des dels anys 40, la idea que dominava era anar a Mart, i la Lluna era un primer pas abans d’arribar al planeta roig. “El viatge a la Lluna es va fer per una qüestió de mitjans i tecnologia”, ha explicat Duque, a banda de recordar que aquesta es troba a 384.400 kilòmetres de distància, mentre que el planeta més pròxim es troba 500 vegades més lluny.

Reducció de pressupostos

El ministre de Ciència en funcions ha lamentat que els pressupostos s’han reduït i que, actualment, no seria possible contractar les 400.000 persones que van ser necessàries per a l’allunament del juliol de 1969. Duque ha destacat que la inversió va aconseguir un desenvolupament sense precedents en tecnologia, des de la reducció dels ordinadors –que abans pesaven una tona–, les tècniques de ràdio i electrònica, així com la invenció de la fotocopiadora, entre moltes altres.

“Els Estats Units inverteixen deu vegades més que Europa i, malgrat que nosaltres som més eficients, tenim uns pressupostos reduïts i no podem fer-ho tot”, ha manifestat, a més d’apuntar que la Xina i Rússia tracten de mantindre’s en la competició per la carrera espacial.

També et pot interessar

stats