Pedregada a la Ribera: fins a 15.000 hectàrees fetes malbé i 80 milions en pèrdues

El temporal podria fer minvar un 15% la collita del caqui i tindre efectes sobre l'ocupació a la comarca.

Imatges de la pedregada a la Ribera

L'episodi de fortes tempestes amb pedregada inclosa que diumenge va agranar part de la província de València ha afectat entre 11.000 i 15.000 hectàrees a la Ribera i podria derivar en pèrdues que se situarien entre els 47 i els 80 milions d'euros, segons les estimacions de les organitzacions agràries AVA-ASAJA i la Unió de Llauradors, respectivament.

Els productors agrícoles d'Algemesí, Guadassuar, l'Alcúdia i Carlet han sigut els més afectats segons els càlculs de la Unió, que assenyala els cítrics (43,8 milions en pèrdues) i el caqui (33,3 milions) com els cultius més afectats. 

Per la seua banda, AVA-ASAJA alerta que el temporal ha arrasat "la totalitat" de la collita d'algunes explotacions i posa l'accent en el problema per al caqui, la producció del qual podria minvar un 15% en la pròxima campanya. Per a l'Associació Valenciana d'Agricultors a aquesta pèrdua cal afegir la destrucció d'un altre 10% de la collita durant les gelades de febrer i març passat. En conclusió, asseguren, que podríem assistir a la minva d'una quarta part de la producció de caqui, una circumstància que tindrà greus efectes en l'ocupació, pel fort impacte que té la recollida sobre l'oferta de treball a la comarca. 

AVA-ASAJA estima en 7.000 les hectàrees danyades de cítrics, amb nivells d'afecció que oscil·len entre el 20% i el 100% de la producció. La Unió de Llauradors també destaca els danys en les collites de l'arròs, el meló d’alger, els magraner i els productes subtropicals, amb pèrdues estimades en 604.320 euros en el cas de l'alvocat. 

Mesures "urgents" per als afectats

Les organitzacions agràries reclamen mesures "urgents" per als afectats, celeritat en les peritacions i una taxació e indemnització dels danys ajustada a la realitat comercial. La Unió de Llauradors demana ajudes directes als camps, ajudes europees de fins a 15.000 euros per explotació, reduccions en el mòdul de l'IRPF, condonacions de l'IBI a les parcel·les ja cultivades o la bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any. AVA-ASAJA exigeix, a més, que la Conselleria d'Agricultura facilite tractaments fungicides per tal de poder protegir els arbres danyats de l'entrada de certs patògens.

També et pot interessar

stats