La pedregada causa pèrdues d'1,5 milions d’euros al Baix Maestrat, sobretot en oliveres

Canet lo Roig i Traiguera són les poblacions amb més desperfectes en el sector agrari

Pedregada al Baix Maestrat
Pedregada al Baix Maestrat / La Unió Llauradora

La Unió Llauradora ha informat aquest dijous que les tempestes acompanyades de pedra del passat cap de setmana al Baix Maestrat deixen unes pèrdues de més d'1,5 milions d'euros, la major part en l'oliva, i han afectat un radi de més de 3.500 hectàrees en aquesta comarca del nord de Castelló.

Després d'un recorregut per les poblacions de la comarca i l'evolució dels diferents cultius, l’organització agrària ha detallat que la pedregada es va localitzar al nord-oest del Baix Maestrat i va afectar els termes municipals de Xert, Traiguera, la Jana, Càlig, Sant Jordi, Canet lo Roig, Rossell i Sant Rafel del Riu. Canet lo Roig i Traiguera són els municipis que han patit més danys.

Quant a cultius, el més afectat és l'olivera (76%), seguit del mandariner (9%) i de l'ametler (9%). També hi ha danys en la garrofera (4%) i en la resta de tarongers (2%). L'oliva representa 1,15 milions d'euros en pèrdues, seguit de lluny per la mandarina, amb més de 145.000 euros, segons concreta l'organització en un comunicat.

La Unió ha sol·licitat una sèrie de mesures per a compensar els danys, com l'agilització del peritatge dels camps sinistrats, la concessió d'ajudes directes, la condonació de l'IBI de les parcel·les cultivades, la bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any i l'establiment de préstecs amb interés subvencionat. A la Comunitat Valenciana només hi ha assegurades 824 hectàrees d'olivera, segons les últimes dades oficials. Això certifica "l'escassa implantació en aquest cultiu", segons indica.

També et pot interessar

stats