La pedra i el vent fan malbé collites als camps del Baix Segura

Diverses persones foren rescatades dels vehicles a Onda per les fortes pluges de dimarts, que han obligat a tancar platges a Alacant.

VÍDEO | La pedra i el vent fan malbé collites als camps del Baix Segura

Aquest dimecres torna la normalitat meteorològica a la Comunitat Valenciana i el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat ja ha donat per finalitzada, aquesta nit, la preemergència que havia activat per les fortes pluges i tempestes que ha portat la DANA (depressió aïllada en altura). Els agricultors valencians tenen per davant una jornada per a fer balanç i estimar les valoracions econòmiques dels danys que ha ocasionat el temporal.

A la comarca del Baix Segura, la pedra que va caure en poc més d'un quart d'hora va fer malbé algunes collites al camp a la pedania oriolana de La Matanza i a Benferri, com ara figueres, oliveres i llimeres. La pedregada, acompanyada per vents de 63 quilòmetres per hora, ha deixat molta fruita a terra o danyada a l'arbre. “Es pot apreciar en terra la quantitat de pedra que ha caigut i els forats que ha fet”, conta a Les notícies del matí un membre de la família Galindo, agricultors i exportadors de llimes.

En altres municipis veïns, l'aigua també va negar carrers i camps. Rafal, per exemple, va registrar 23 litres per metre quadrat i més de 20 caigueren a Callosa de Segura.

Platges tancades a Alacant

A la ciutat d'Alacant, les platges també han quedat afectades pel pas de la DANA. L'Ajuntament ha tornat a tancar al bany la del Postiguet i la de Sant Gabriel per la mala qualitat de l'aigua després de les últimes pluges. Han donat positiu en el bacteri de l'E. coli (present habitualment en les restes fecals) a causa dels vessaments del col·lector de la zona del Cocó, a la platja del Postiguet, i els arrossegaments que arriben del barranc de les Ovelles, a Sant Gabriel. 

Des de l'associació de veïns de Sant Gabriel, Ramón Ruilova trasllada a la ràdio d'À Punt la indignació que sent per aquesta situació, que considera un problema endèmic del barri: “Quan cau aigua, es desborden les clavegueres i ixen una mitjana de deu o dotze rates a la vorera de la platja. Ixen per un fals emissari d'emergències que està obstruït per la mala neteja”. 

L'Ajuntament d'Alacant continua fent anàlisis per a recuperar la normalitat de les platges tan prompte com siga possible. La que no té una solució ràpida és la platja de l'Albufereta, que necessita 3.000 metres cúbics d'arena per a tapar el forat que va partir per la meitat el passat 20 d'agost. El govern espanyol descarta fer aportacions d'arena extra i ha indicat que s'haurà de regenerar de manera natural.

Actuacions dels bombers al nord

A les comarques del nord es va registrar especial activitat de llamps a la zona de Penyagolosa, i també entre Vilafamés, Benlloc i Vilanova d'Alcolea. Durant tota la vesprada se succeïren les actuacions dels bombers, sobretot al polígon del Colador d'Onda, a la carretera CV-20, on el nivell de l'aigua es va convertir en una trampa per als vehicles. En total es van rescatar cinc turismes que havien quedat inmobilitzats pel ruixat intens amb un total de huit persones dins, totes elles en perfecte estat. 

D'altra banda, a l'Alcora, a l'Alcalatén, els bombers hagueren d'excarcerar una dona que se'n va eixir de la via i va caure a un barranc. Una volta inmobilitzada pels sanitaris, la traslladaren en ambulància fins a un centre hospitalari.

La normalitat tornava a les comarques del nord al voltant de les huit de la vesprada, després de deixar en alguns punts com Altura, a l'Alt Palància, fins a 99 litres per metre quadrat. 

També et pot interessar

stats