Els pediatres demanen que s'amplie el permís de maternitat, almenys, a 6 mesos

L'Associació Espanyola de Pediatria d'Atenció Primària sol·licita que els permisos puguen ser gaudits de forma successiva a elecció del pare i de la mare.

La durada actual del permís de maternitat suposa, en molts casos, un entrebanc a la lactància materna exclusiva
La durada actual del permís de maternitat suposa, en molts casos, un entrebanc a la lactància materna exclusiva / Europa Press

L'Associació Espanyola de Pediatria d'Atenció Primària (AEPAP) ha sol·licitat l'ampliació del permís de maternitat a, com a mínim, sis mesos. A més, ha demanat que les llicències dels pares siguen transferibles i que els dos permisos siguen remunerats. L'organització s'ha pronunciat, així després que el Congrés dels Diputats haja admés a tràmit una proposició de llei que proposa equiparar la durada dels permisos de maternitat (actualment, 16 setmanes) i paternitat (actualment, 5 setmanes).

"Si la modificació legislativa no recull aquest aspecte, les mares espanyoles no veurien ampliada la baixa ni en un sol dia i seguirien sent, juntament amb les malteses, les mares europees amb menys temps disponible de llicència remunerada", han avisat els pediatres.

Els objectius d'aquests permisos són: propiciar la recuperació física de la mare després de l'embaràs i el part, establir un marc que assegure l'atenció i cures al nounat i posar les bases per a una criança saludable facilitant l'establiment del vincle afectiu entre la mare i el nadó. L'AEPAP aposta per allargar els permisos de maternitat i paternitat i que, per motius de salut del xiquet, part d'aquests permisos puguen ser gaudits de forma successiva a elecció del pares i la mare per a facilitar l'organització en l'atenció del xiquet.

"Aconseguir que aquestes consideracions s'incorporen al marc legal aproximaria Espanya a països europeus en els quals aquests permisos arriben, i fins i tot superen, els 12 mesos. Això podria suposar beneficis sanitaris i de benestar de les famílies. Suposaria, a més, un avanç en igualtat, ja que faria possible que moltes dones que no poden permetre's excedències per a prolongar la baixa, disposaren de més mesos remunerats", ha recalcat l'organització.

L'associació ha destacat que, a més, això podria afavorir l'augment de la taxa de natalitat en un país on el nombre mitjà de fills per dona, l'any 2017, va ser inferior a la fecunditat de reemplaçament (2,1) i en el qual l'edat de la primera maternitat es retarda "cada vegada més".

6 mesos de lactància materna exclusiva

El compliment de la reivindicació de l'AEPAD ajudaria les mares que així ho desitgen a complir les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut i l'Associació Espanyola de Pediatria. Aquestes institucions destaquen els beneficis de la lactància materna exclusiva durant els primers sis mesos de vida dels xiquets i xiquetes de bolquers.

La durada actual del permís de maternitat suposa, en molts casos, un entrebanc a la lactància materna exclusiva quan les mares han de tornar a treballar 16 setmanes després del part.

També et pot interessar

stats