Els pedagogs recomanen per a Reis menys regals, adequats a l'edat i que estimulen la creativitat

Els millors joguets són els que responen a la "il·lusió" dels menuts i aquells amb què pot jugar amb els pares i germans.

Els pedagogs diuen que els joguets més adequats són els que responen a la il·lusió dels menors
Els pedagogs diuen que els joguets més adequats són els que responen a la il·lusió dels menors / Efe

Els pedagogs espanyols recomanen limitar el nombre de regals que reben els xiquets i les xiquetes durant la festa dels Reis d'Orient. A més, aconsellen que els joguets estimulen la creativitat i les habilitats, que s'adeqüen a la seua edat i que no fomenten la violència.

Segons ha indicat el president dels Col·legis Oficials de Pedagogs i Psicopedagogs d'Espanya i del col·legi de la Comunitat Valenciana, Enrique Castillejo, "no es pot inundar un xiquet amb centenars de coses" perquè al final, "el 90% dels joguets queden desproveïts de la seua atenció".

Jocs per a compartir en família

Al seu parer, els joguets més adequats són els que responen a la "il·lusió" dels menors i els espenten a compartir el joc amb els pares i germans. Els professionals també avisen que no es pot oblidar la fi lúdica dels joguets. Per tant, ha d'haver-hi jocs lúdics, encara que Castillejo recomana que hi haja també joguets didàctics" perquè "reforcen alguna habilitat o un altre tipus de talents", com els constructius, lògics o de muntatge.

A cada edat, el seu joc

Els experts aconsellen guiar-se pel marcatge d'edats que apareix reflectit en el mateix joc i "no extralimitar-se", és a dir, que si l'etiqueta marca 16 anys, no regalen el joguet a un xiquet de 12. A més, cal evitar avançar-se a l'hora de regalar mòbils o altres tecnologies que requereixen una "connexió”.

Evitar els videojocs violents

En concret, els pedagogs conviden a posar especial "cura" a l'hora de regalar videojocs amb un argument violent i que són "molt realistes" amb un "grafisme molt exacte".

Recomanen que els videojocs siguen adequats a l'edat i que no estimulen la violència. També apunten que els pares han de ser capaços de "controlar les hores davant la pantalla".

La síndrome del xiquet hiperregalat

La vicepresidenta del Col·legi de Pedagogs de Catalunya, Victoria Gómez, adverteix que en l'actualitat existeix "la síndrome del xiquet hiperregalat", és a dir, els xiquets i xiquetes que demanen tots els joguets del catàleg, que reben un "excés" de regals i que "no valoren el que reben".

Ensenyar valors de respecte i cura dels joguets

A més, recorden als pares que la festes de Reis és un bon moment per a treballar amb els fills el cost de les coses i ensenyar-los a "respectar i cuidar" els seus joguets.

Una mascota o un instrument

La coordinadora del Departament d'Orientació del grup Brains International Schools, Ana Herrero, indica que a més dels regals tradicionals per Reis també es pot regalar una mascota per a "fomentar el desenvolupament de la responsabilitat del xiquet, la seua capacitat de cura i generositat cap als altres".

La psicòloga també proposa regalar un instrument, per a "incrementar la intel·ligència emocional" del menor a través de la música, o regals relacionats amb la dansa o la pintura que "estimulen la seua creativitat”.

També et pot interessar

stats