El patró del pesquer de Santa Pola reclama "una solució ja"

Segons Pasqual Durà, el govern espanyol no s’ha posat en contacte amb ells i Europa no els ajuda.

Interior de l'embarcació Nuestra Madre Loreto

El patró de l’embarcació, Pasqual Durà, ha dit a Les notícies del matí que des d’anit estan esperant la patrullera i que encara no tenen novetats. 

Durà ha assegurat que els migrants estan “desanimats i desesperats” perquè no saben que els depararà el futur. Ha explicat que els han comunicat que els portaran de nou a Líbia, però “no ha vingut ningú”.

Així mateix, el patró ha reconegut que ells també estan desesperats perquè volen que la situació se solucione “com més prompte millor”. Tanmateix, no s’ha mostrat molt optimista que la patrullera que ha d'enviar Líbia arribe prompte, ja que ahir els van dir que ja havia eixit i Líbia no es troba tan lluny. A més, ha reconegut que potser no haja arribat a eixir com a conseqüència del mal oratge. 

Durà ha reclamat “una solució ja”, perquè ell té queviures per a “sis o set dies més com a molt”. Per acabar, ha dit que “ningú del govern espanyol” s’ha posat en contacte amb ells. De fet, ha assegurat que aquesta situació és “una autèntica vergonya”.

“Açò no pot ser, estem desemparats i ens pot passar qualsevol cosa, estem en perill i Europa no ens ajuda”, ha conclòs.

"Estem vivint en condicions insalubres"

El patró de l'embarcació ha intervingut durant els informatius d'À Punt Notícies aquest matí per a reprovar les "condicions insalubres" que es viuen al vaixell. El testimoni de Durà contradiu les declaracions del ministre d'Afers Estrangers, Josep Borrell, que va rebaixar la situació crítica en què es troba el pesquer. "Tenen els migrants a bord, perfectament bé i ben cuidats, i no es troben a la deriva, sinó que continuen amb els seus treballs de pesca", va afirmar ahir als mitjans de comunicació.

"La gent dorm als corredors, l'espai és molt reduït i la gent es desespera cada vegada més", ha replicat Durà, a més d'alertar que "si no es troba una solució ràpida, pot passar alguna cosa greu". Així mateix, Durà s'ha queixat que l'embarcació ha complit les lleis internacionals marítimes, que obliguen a traslladar els migrants a un port segur, "però no a mercé de la mar, a la possibilitat d'un temporal o a quedar-nos sense combustible i sense menjar". Ahir des de l'embarcació es van posar en contacte amb Salvament Marítim, que els va reiterar l'obligació d'esperar indefinidament.

"Qualsevol port europeu és una bona solució", ha manifestat el patró del Nuestra Madre Loreto. De moment, Malta i Itàlia els han tancat els seus i, segons Durà, tornar a Líbia és arriscat. "Aquesta gent ha arriscat la seua vida per a eixir de Líbia, ho han deixat tot i no hi volen tornar", ha destacat.

Borrel diu que la situació del pesquer "no és d'emergència"

El ministre d'Afers Estrangers, Josep Borrell, ha admés que el fet que el pesquer es trobe pescant a aigües territorials de Líbia "complica lògicament la situació".

Borrell ha reconegut que desconeix si el pesquer serà retornat a Líbia perquè el govern espanyol no és “qui pren les decisions”. A més, ha recordat que, de moment, "ni Itàlia ni Malta han decidit rebre’l".

Així mateix, Borrell ha insistit que la situació del pesquer "no és d'emergència", perquè "no està a punt d'enfonsar-se amb la seua tripulació", sinó que "continua pescant i les persones que tenen a bord estan ateses tant com es pot en un vaixell pesquer".

Cinc dies en aigües internacionals

Ja fa cinc dies que el Nuestra Madre Loreto va rescatar els migrants després que una patrullera líbia va abordar la llanxa pneumàtica en què viatjaven. La patrullera va tornar 26 persones a port, i va deixar-ne 12 més amb l'embarcació alicantina. Tots ells procedeixen de cinc països de l'àrea subsahariana.

L'objectiu és traslladar els migrants de nou a terra, però això pot desembocar en un motí a bord. A falta d'un acord polític a gran escala, la solució més ràpida per als 12 migrants és tornar-los a Líbia, però ells es neguen i els pescadors del Nuestra Madre Loreto creuen que no és una zona segura per al desembarcament. 

També et pot interessar

stats