Patraix demana el trasllat de la subestació elèctrica quinze anys després de la seua explosió

L'Associació de Veïns Favara ha convocat per a aquest dilluns una concentració casserolada per a exigir-ne el desmantellament

Patraix demana el trasllat de la subestació elèctrica quinze anys després de la seua explosió

Aquest diumenge, 15 de maig, es compleixen quinze anys de l’explosió en la subestació elèctrica de Patraix, a la ciutat de València. Segons les investigacions que va fer la companyia Iberdrola, responsable de la gestió, la detonació va tindre lloc en la sala d'un dels transformadors. L’incident no va causar ferits, però va commocionar tot el barri, que va denunciar la perillositat d'aquesta instal·lació al costat de les seues cases.

Tot i les reivindicacions del veïnat, que ha demanat el trasllat d’aquesta infraestructura a una zona més segura, la iniciativa porta paralitzada des de fa més d’una dècada, sense èxit. Precisament aquesta setmana l'alcalde, Joan Ribó, ha apostat per fer efectiu el trasllat a un terreny situat en l'entorn del nou llit del riu Túria i del cementeri general de la ciutat. Ribó ha considerat que Iberdrola té recursos suficients per a portar avant aqueix canvi d'ubicació. “Crec que si mirem els seus rendiments econòmics són molt elevats i s'ho pot permetre" ha comentat.

L'Associació de Veïns Favara ha convocat per a aquest dilluns a les 19:00 hores una concentració casserolada per a exigir-ne el desmantellament. En un comunicat, el col·lectiu recalca que "Patraix no oblida que el 15 de maig del 2007”. A més, asseguren que els compromisos adquirits en el seu moment per les administracions de tancar i traslladar aquesta infraestructura, han sigut reiteradament incomplits, per la qual cosa "els veïns continuarem exigint el desmantellament de la subestació" ja que asseguren que "d'això depén la nostra salut i la nostra seguretat".

El 12 de maig del 2009, un jutjat va considerar l'activitat de la subestació “perillosa” i el 7 de gener del 2015, el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana va desestimar el recurs d'apel·lació interposat per l'Ajuntament, Iberdrola i REE, ratificant la sentència del jutjat i entenent que aquesta activitat era “perillosa per risc d'incendi”.

També et pot interessar

stats