Paterna alçarà un mausoleu en la fossa 113 per a acollir les restes dels represaliats no reclamats

S'han posat en marxa els tràmits perquè el mur d’afusellament, el camí de la Sang i les fosses siguen declarades béns de rellevància local.

L'equip d'experts de l'associació científica ArqueoAntro durant l'excavació de la fossa 113
L'equip d'experts de l'associació científica ArqueoAntro durant l'excavació de la fossa 113 / E. Tamarit

La fossa 113 del cementeri de Paterna, buida després dels treballs d'exhumació que van recuperar una cinquantena de cossos de represaliats durant la dictadura, albergarà un mausoleu amb les restes òssies que no han sigut reclamades pels familiars.

"Volem dignificar la figura d'aquelles persones que van ser represaliades pel franquisme i trencar el silenci que amagava el seu record", ha manifestat el regidor i president del Consell de Recuperació de la Memòria Democràtica, Julio Fernández.

Els cadàvers han sigut identificats, però els investigadors no coneixen els familiars d'alguns d'ells per falta de mostres d'ADN. "Si en el futur aparegueren descendents o familiars, les restes podrien ser recuperades, ja que estaran descansant en receptacles individuals", ha explicat l'edil. 

Paral·lelament, s'han posat en marxa els tràmits perquè el mur d’afusellament, el camí de la Sang i les fosses comunes de la localitat, siguen declarades bé de rellevància local. "Volem assegurar-nos que aquestes zones es conserven i dignifiquen per a retre homenatge les 2.238 persones que hi van perdre la vida, que no siguen oblidades, i per a reparar el deute moral amb els familiars", ha reivindicat Fernández.

L'obra, finançada per la Diputació de València amb un pressupost de 30.000 euros, comptarà amb la col·laboració del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica i l'Associació de Familiars de Víctimes de la Fossa 113 del Cementeri de Paterna -la labor dels quals ha sigut premiada per Amnistia Internacional-. 

També et pot interessar

stats