Els passatgers no hauran de mostrar líquids i portàtils en els controls d'aeroports des del 2024

Amb la nova normativa, els viatgers podran portar pots d'higiene com colònies o cremes de grandària mitjana o familiar

Els passatgers no hauran de traure líquids en els controls
Els passatgers no hauran de traure líquids en els controls / Jaromir Chalabala (Shutterstock)

Aena té previst implantar nous escàners que permetran inspeccionar els equipatges sense obrir-los, cosa que permetrà que els passatgers que transiten pels aeroports espanyols no hauran de mostrar líquids en bosses de plàstic i els dispositius electrònics del seu equipatge en els controls. Aquests escàners començaran a implantar-se en alguns aeroports espanyols a partir del 2024, però fins al 2026 no arribaran al de València i al d’Alacant-Elx Miguel Hernández. 

El gestor aeroportuari ha confirmat que realitzarà una inversió en tecnologia important en Edscb (Explosive Detection System for Cabin Baggage) a pesar que a Espanya no és obligatòria. Aquests sistemes són equips amb tecnologia de raigs X que generen una imatge en 3D, cosa que facilita la inspecció i també estalvia temps al viatger, sense perdre seguretat en el procediment.

Ara mateix, els líquids, perfums, cremes, aerosols, espumes, gels, xampú i pasta de dents havien d'anar en envasos individuals de capacitat no superior a 100 mil·lilitres, continguts al seu torn en una bossa de plàstic transparent amb sistema d'obertura i de capacitat no superior a 1 litre. Només es pot transportar una bossa per passatger, que s’ha de col·locar en safates del control de seguretat, fora de l'equipatge. Amb la nova normativa, els viatgers podran portar pots d'higiene com a colònies, cremes o maquillatges de grandària mitjana o familiar.

En l'actualitat, les úniques begudes, productes de cosmètica i perfums permesos eren els que es compren a l'aeroport en bosses de seguretat homologades i precintades, i que continguen el rebut de la compra.

Els escàners que utilitzen aquesta tecnologia ja s'estan provant als aeroports londinencs de Heathrow, Gatwick i Stansted, i el govern del Regne Unit ha anunciat que canviarà les normes de seguretat perquè estiguen operatius el 2024. 

A Europa la Comissió Europea ha demanat que se suavitzen aquestes restriccions imposades després dels atemptats de les Torres Bessones de Nova York l'11 de març del 2001. El control de líquids es va establir el 2006 arran d'un atemptat terrorista frustrat planejat per Al-Qaeda contra set avions que s'enlairaven a Heathrow. A més, l'associació internacional d'aerolínies IATA també dona suport a la proposta d'anar suavitzant les restriccions.

També et pot interessar

stats