Passar d'una pandèmia a una guerra: com fer front als efectes psicològics

La concatenació d'una pandèmia mundial amb una guerra inesperada ens està passant factura físicament i mentalment, amb estrés, por i incertesa

Els efectes psicològics de la guerra i la pandèmia / À Punt NTC

Quan encara no s'havien complit dos anys des de la declaració de l'estat d'alarma per la pandèmia de la covid-19, esclatava la guerra a Ucraïna. "Estem assistint a un conjunt de traumes col·lectius i globals en un espai de temps molt reduït", afirma Rafael Tabarés, catedràtic de psiquiatria de la Universitat de València.

Per a la psicòloga de la Vall d'Uixó, Azucena Martí, la inseguretat d'una guerra i el risc nuclear és un altre sobresalt que se suma a una situació anterior ja angoixosa.

L'estrés, la incertesa, la por i la sensació d'estar desemparats són sentiments freqüents per la pandèmia mundial i una guerra inesperada que ens està passant factura físicament i mentalment. Però no podem ni hem de perpetuar eixe estat, i la clau per a eixir d'ahí solament la tenim nosaltres.

Entre les recomanacions dels experts destaquen actuacions com eixir a l'aire lliure, fer esport o intentar evitar la sobreexposició a les notícies. A més, és recomanable buscar i fer comunitat. "Que la gent es preocupe pel bé comú, per les activitats comunitàries, que intente millorar les eines per a gestionar l'assertivitat i l'estrés", apunta Tabarés.

També et pot interessar

stats