Què passa ara amb el Brexit?

Canvia l'escenari polític i econòmic del Regne Unit però, en la pràctica, la ciutadania i les empreses no percebran canvis fins al 2021.

Un britànic talla el cordó de les banderes britàniques a un bar espanyol com a símbol del Brexit amb Europa

Aquest dissabte, 1 de febrer, comença el període de transició d'onze mesos durant el qual s'establirà un diàleg tant amb el bloc comunitari com amb la resta del món. Serà des de l'1 de gener de 2021 quan el Regne Unit començarà a exercir realment com un país independent de la UE.  

L'escenari polític i econòmic del Regne Unit canvia, però en la pràctica, la ciutadania i les empreses no percebran canvis fins al 2021, ja que Londres continuarà complint les regulacions europees i contribuint al pressupost comunitari durant els pròxims onze mesos. 

Tanmateix són molt els dubtes que els sorgeixen als ciutadans espanyols que volen mantindre relacions amb el Regne Unit.

Què han de fer els espanyols residents al Regne Unit?

Durant aquests onze mesos no hi ha cap canvi. Es mantenen els drets de residència, treball i accés a la sanitat gràcies a l'acord de retirada entre el Regne Unit i la Unió Europea. 

Les persones en aquesta situació hauran de registrar-se com a residents en el sistema de registre. El termini complirà al juny de 2021.

I els que volen anar a viure allí?

Abans del 31 de desembre totes les persones podran gaudir de les mateixes condicions i també han de registrar-se com a residents. El govern britànic anunciarà durant aquest any quins seran els requisits a partir de 2021.

Canvia la situació per als estudiants?

Les taxes es mantenen com fins ara per a totes les persones que comencen els estudis universitaris al Regne Unit. A més, aquest país continuarà participant en el programa Eramus fins al 31 de desembre de 2020. La continuïtat del Regne Unit en aquest programa formarà part de les negociacions sobre la relació futura amb la UE.

Es pot utilitzar el DNI per a viatjar al Regne Unit?

Es podrà continuar viatjant amb el DNI durant el període de transició. L'ambaixada britànica assegura que els canvis partir de 2021 es notificaran amb temps suficient.

D'altra banda, els espanyols registrats com a residents podran viatjar amb el DNI fins a 2025.

I el carnet de conduir?

Sí, la situació no canvia, de moment, fins al 2021.

Hi ha recàrrec per ‘roaming’ per utilitzar el mòbil al Regne Unit?

Es podran utilitzar els mòbils com fins ara. A partir de 2021 dependrà de l'acord establit amb la Unió Europea. De moment, els operadors d'Espanya han informat que no tenen previst aplicar recàrrec per itinerància o roaming per utilitzar el mòbil al Regne Unit fins que arribe l'acord.

Canvien les relacions comercials amb les empreses? 

Les empreses espanyoles i britàniques podran seguir comerciant de la mateixa manera durant el 2020. Les relacions futures dependran d'un acord que encara ha de conformar-se.

Quina és la situació dels britànics residents a Espanya?

Les persones britàniques residents legalment a Espanya mantindran els drets de treball, residència i accés a la seguretat social, segons l'acord de retirada signat entre el Regne Unit i la UE. 

A la Comunitat Valenciana viuen més de 78.000 britànics i cada any tres milions de britànics visiten el nostre territori.

També et pot interessar

stats