‘Parir al segle XXI’, d'À Punt Mèdia, nominat a millor interactiu de l'any en el World Press Photo

El docuweb mostra tot el procés d'embaràs de cinc dones i el naixement dels nadons a l’Hospital Universitari de la Plana.

‘Parir al segle XXI’, un docuweb interactiu que acosta l’emoció del part respectat / À Punt

Parir al segle XXI, el docuweb sobre l'atenció humanitzada en el part en l'actualitat en què participa À Punt Mèdia, és candidat al premi a millor Interactiu de l'any en el World Press Photo de 2021, la convocatòria de fotoperiodisme més prestigiosa del món. L'obra, de la productora valenciana Barret Cooperativa i en què també participa el Laboratori d’Innovació Audiovisual d'RTVE, mostra l'experiència completa de cinc dones durant l'embaràs i el naixement dels nadons a l'Hospital Universitari de la Plana (Vila-real).

El projecte explica com és l’anomenat part respectat, que implica per a les mares establir un pla de part en el qual es respecten decisions preses abans del moment de parir, quan es tracta d’un part de baix risc i assistit per comares. L’equip del Servei de Parts de l’Hospital de la Plana aporta la visió d’un model de part poc estés a la Comunitat Valenciana. El part respectat implica poder personalitzar el tipus d’assistència, des de l’administració d’anestèsia fins a la possibilitat de parir dins l’aigua.

Té una estructura de sis blocs que desenvolupen tot el procés de parir: expectatives, prepart, dilatació, naixement, postpart i tornada a casa. La història entrellaça el testimoni de les protagonistes, una de les quals va parir durant el confinament del mes d’abril.

Interactivitat i disseny d’un pla de part personalitzat

A més del component interactiu, Parir al segle XXI permet accedir a estadístiques i continguts addicionals que completen amb dades el que conten les cinc dones. Com a curiositat, ofereix la possibilitat de dissenyar un pla de part per tal de seleccionar les preferències de la dona de cara a un moment tan important com és el naixement d’un fill o filla. També inclou una sèrie de vídeos didàctics on les comares de l’Hospital de la Plana expliquen d’una manera il·lustrativa què vol dir cadascun dels punts. El docuweb, accessible en aquest enllaç, ofereix la possibilitat d’imprimir aquesta planificació, una vegada finalitzada, en format PDF.

La World Press Photo visita València

Cada any, les fotografies i els reportatges guanyadors del World Press Photo viatgen temporalment a València de la mà de la Fundació Xirivella Soriano, que organitza una exposició sobre el prestigiós certamen. La World Press Photo 20 (WPP20), celebrada l'any passat, va ser la huitena edició i va estar oberta al públic entre el 17 d'octubre i el 8 de novembre.

També et pot interessar

stats