"No parava de cridar-los que em deixaren d'apretar, que no podia respirar"

Dos vigilants apartats del servei de Metrovalència després de la immobilització d'una dona que sospitaven que s'havia colat

En vídeo, la seqüència en què els agents immobilitzen la dona / À Punt

Un esquinç al braç, una part del rostre unflada, molèsties a les cervicals i una sensació entre la incredulitat i el trauma arrossega Ana Rosales com a resultat de l'experiència que va viure la matinada de diumenge. Vora les sis del matí dos agents de seguretat de Metrovalència la van immobilitzar a la parada d'Alacant, de la Línia 10, després d'una discussió. Rosales assegura haver sigut víctima d'una detenció arbitrària i desproporcionada, que ha compartit en les xarxes socials i ha denunciat davant de la Policia Nacional, després d'haver anat a l'Hospital La Fe de València.

Les imatges, que va gravar un cosí de la denunciant i s'han compartit editades, revelen com, després d'un intercanvi de paraules, els agents l'espenten contra la paret, la desequilibren i la immobilitzen a terra entre les protestes de la jove. Un dels agents la reté aplicant el seu pes sobre les cames i l'altre prement-li el genoll sobre el coll, per a sorpresa dels usuaris més matiners de la línia de metro.

“Vaig estar una bona estona pegant crits perquè no podia respirar, perquè em deixaren d'apretar tant, que no havia fet res”, ha explicat. Garda, l'empresa de seguretat, ha apartat cautelarment els dos agents implicats del servei a la línia de metro, segons ha pogut saber À Punt de les consultes amb Metrovalència, la conselleria de Mobilitat i la Policia Nacional.

Vaig estar una bona estona pegant crits perquè no podia respirar, perquè em deixaren d'apretar tant

La xica i el seu cosí tornaven d'una cèntrica discoteca de València. La discussió va començar, aparentment, quan els agents de seguretat els acusaren d'haver-se colat, fet que ells neguen insistentment. “Buscàrem recer a l'estació perquè feia fred. Em digueren que m'havia colat i jo els deia que no... o siga, que tinc l'abonament”, relata Rosales. Segons la víctima, els guardes es van mostrar prepotents i quan els van demanar la documentació els van dir que no els la donaven.

La gravació comença amb els retrets per una suposada primera agressió. “Tu també en vols?”, li diu un dels agents al cosí, que li retrau: “has pegat a una dona”, cosa que el vigilant de seguretat nega, aparentment en adonar-se que l'està gravant. Mentre el xic dona explicacions, s'hi veu l'altre agent acostar-se, se sent la dona dient “no em toques” i s'interpreta un escarafall, que activa la resposta dels vigilants.

Tu què creus que em costa de detindre't? Merda, que eres una merda

La gravació es talla en aquest primer moment. I es reactiva en una segona detenció, ara en solitari d'un dels agents, que acaba immobilitzant-la amb el genoll al coll i qui se sent dir: “Tu què creus que em costa de detindre't? Merda, que eres una merda”, ara en presència d'una tercera vigilant. “Ja ens n'anàvem, però com que li estava contestant m'agarra, m'immobilitza, em tira a terra i em posa les manilles, com si estiguera fent alguna cosa malament”, explica Rosales.

La dona interpreta un rerefons racista i masclista en l'agressió, pels comentaris que li feren els dos agents durant la maniobra d'immobilització, que no arriben a sentir-se amb claredat en el clip. “Mentre jo cridava em feien comentaris del tipus, no voleu igualtat, és que sou uns indocumentats, que si només servíem per a fregar. Supose que es devien referir a la gent llatina o a les dones”, raona Rosales, que adverteix també de molts comentaris racistes en les xarxes socials on ha penjat el vídeo.

La seqüència acaba amb l'arribada de dos agents de la Policia Autonòmica, amb la dona encara immobilitzada a terra. Inicialment, els policies obvien l'escena i centren la primera atenció cap al cosí, que continua davant, per a preguntar-li: “tu què t'has pres?”.

“Vaig passar la nit plorant, com una magdalena... però el meu cosí està més afectat. Està molt destrossat, per no haver pogut fer res. Està molt trist", ha explicat Rosales als serveis informatius d'À Punt. Repassant amb calma els fets, creu que els comentaris despectius contra un dels agents que acompanyaren la seua negativa a entregar la documentació, en un primer moment, van precipitar la reacció violenta. “La pròxima vegada, calle”, ha raonat als micròfons d'À Punt com a conclusió de l'incident.

La denunciant, Ana Rosales, durant l'entrevista amb À Punt
La denunciant, Ana Rosales, durant l'entrevista amb À Punt / À Punt NTC

També et pot interessar

stats