Es paralitza la retirada la creu dels caiguts de la Vall d'Uixó a causa d'una concentració

La concentració de desenes de persones al voltant del monument ha obligat a interrompre les obres per a garantir la seguretat.

Es paralitza la retirada la creu dels caiguts de la Vall d\'Uixó a causa d\'una concentració

L'Ajuntament de la Vall d'Uixó, a la Plana Baixa, ha decidit paralitzar les obres que havien començat aquest dimarts per a la retirada de la creu dels caiguts a causa d'una concentració convocada per la Plataforma Salvem la Creu.

La concentració de desenes de persones al voltant del monument ha obligat a paralitzar les obres per a garantir la seguretat, segons han informat fonts del consistori, que han afegit que els treballs es reprendran quan siga possible.

Segons el representant de la Plataforma Salvem la Creu, Leopoldo Peñarroja, "sembla que el consistori té problemes de vista i d'audició perquè fa una setmana vam entregar un muntó de plecs de firmes estampades per gent de totes les ideologies en defensa del manteniment de la creu, que a més d'un símbbol cristià, és un símbol de pau, fraternitat i futur".

"Quan hem vist que els fets eren consumats, ens hem enfilat a la plataforma per a impedir que la grua continuara derrocant-la i estem a l'espera de verificar que existeix un permís legal per a procedir a aquest acte vandàlic", ha afegit.

L’Associació Espanyola d'Advocats Cristians ha anunciat que presentarà aquest dimarts una querella contra l'alcaldessa de la Vall d'Uixó per prevaricació i incitació a l'odi per l'enderrocament de la creu.

El PP fa costat a la Plataforma Salvem la Creu

El diputat del PP Óscar Clavell ha recordat que el 1979 un alcalde del Partit Comunista va decidir mantindre aquesta creu "com a símbol de pau, fraternitat, de perdó i d'unió".

Així mateix, ha subratllat que el PP en aquesta legislatura ha decidit fer costat "de manera decidida" a la Plataforma Salvem la Creu, i ha presentat un recurs contenciós administratiu sol·licitant mesures cautelars "perquè no arribara aquest moment, però el govern d'esquerra radical i rància més propi de l'any 1936 que de 2018 ha decidit eliminar un monument que representa al 80% de la població vallera que ens considerem catòlics".

El PSPV dona suport a la retirada de restes de simbologia franquista

La responsable de Memòria Històrica del PSPV-PSOE, Alícia Piquer, ha manifestat el suport dels socialistes valencians als ajuntaments que, en compliment de la llei, retiren les restes de simbologia franquista que encara queden a municipis de la Comunitat Valenciana.

Piquer ha retret que "encara existeixen alguns partits polítics que segueixen defensant la permanència d'aquests vestigis instal·lats durant la dictadura", i ha lamentat que càrrecs públics del PP "hagen encapçalat hui la concentració a la Vall d'Uixó per a evitar la retirada de la creu dels caiguts".

La socialista ha remarcat que la decisió de l'alcaldessa de la Vall d'Uixò, la socialista Tania Baños, té el suport dels informes municipals i pel Comité d'Experts per a la Valoració de la Retirada de Vestigis Relatius a la Guerra Civil i de la Dictadura a la Comunitat, que es va reunir amb els sis partits polítics amb representació municipal, associacions culturals i tècnics abans d'emetre el seu dictamen.

"Les decisions que estan prenent l'alcaldessa de la Vall, o en el seu moment l'alcalde de Callosa de Segura, responen a informes tècnics rigorosos que només persegueixen el compliment de la llei", ha dit. El problema, ha conclòs la dirigent del PSPV-PSOE, "són aquells partits que no volen superar una època, a la qual volen seguir honrant allunyats de la pau i la conciliació social".

El monument a la música substituirà la creu dels caiguts

L'Ajuntament de la Vall d'Uixó ha iniciat aquest matí la retirada de la creu dels caiguts en compliment de la Llei de memòria històrica aprovada pel Govern d'Espanya en 2007 i la Llei valenciana de memòria democràtica i per a la convivència aprovada per la Generalitat en 2017.

En dates pròximes s'instal·larà el monument a la música que substituirà la creu dels caiguts, en reconeixement a una disciplina artística "arrelada" en la ciutat i un "element d'unió" entre els vallers "que fins ara no tenien un reconeixement públic", conclou el consistori.

També et pot interessar

stats