La pandèmia va disparar els transtorns d'alimentació, la ideació suïcida o l'ansietat entre els menors

Un estudi alerta de l'augment de trucades per maltractament físic al telèfon d'ajuda durant el confinament i que s'ha mantingut el 2020

Un menor amb mascareta en una imatge d'arxiu
Un menor amb mascareta en una imatge d'arxiu / Óscar J.Barroso (Europa Press)

La Fundació Anar, dedicada a la defensa dels drets dels menuts i adolescents en situació de risc, ha presentat aquest dimecres un estudi que mostra el fort impacte de la pandèmia en aquest sector de la població. L'estudi remarca que es va registrar un augment de trucades per maltractament físic al telèfon d'ajuda als menors durant el confinament i que s'ha mantingut al llarg de 2020. I també detecta forts repunts en problemes alimentaris, d'ansietat, agressivitat o autolesions.

En concret, durant el confinament, la informació recollida per la fundació indica que la ideació suïcida va pujar un 244,1%, l'ansietat el 280,6%, la baixa autoestima el 212,3% i la depressió/tristesa el 87,7%. A més, els trastorns d'alimentació van augmentar un 826,3% coincidint amb les primeres eixides dels domicilis i després de la tornada al col·legi es van incrementar les autolesions el 246,2%, l'agressivitat el 124,5% i el dol un 24,5%. L'informe també detecta repunts en els problemes derivats de l'ús de la tecnologia, com ara el ciberassejament, la prostitució o la pornografia o la violència de gènere.

En conjunt, la fundació va atendre 166.433 peticions d'ajuda a tot Espanya, dels quals 11.761 eren casos greus. "El motiu més greu i que més ha crescut és el maltractament físic, hem passat del 13% de casos al 15,8% de situacions de violència física que estaven vivint els xiquets; però després del primer confinament, s'arriba al 19%, ha alertat Benjamín Ballesteros, director de programes de la Fundació. Ballesteros ha explicat que l'increment de la pressió laboral als pares ha acabat rebotant en molts casos sobre els menors.

La directora del Telèfon Anar, Diana Díaz, considera que "les conseqüències de la Covid han generat en els menors una gran frustració per la indefensió i desesperació que expliquen el perquè que molts adolescents hagen augmentat les seues ideacions i temptatives de suïcidi durant el confinament".

També et pot interessar

stats