La pandèmia redueix a la meitat la detecció dels casos de càncer de còlon

La primera onada va obligar a suspendre el cribratge d’aquesta malaltia, a la qual sobreviu el 90% dels pacients diagnosticats en una fase primerenca. 

Els especialistes animen la ciutadania a participar en les proves diagnòstiques per a detectar els tumors al còlon
Els especialistes animen la ciutadania a participar en les proves diagnòstiques per a detectar els tumors al còlon / Europa Press

La pressió sanitària i la reorganització dels recursos sanitaris a què ha obligat la pandèmia està incidint sobre moltes malalties, una de les quals és el càncer de còlon, del qual se celebra aquest dimecres el dia mundial. 

Durant la primera onada de la pandèmia es va suspendre totalment el cribratge per a detectar-lo, de manera que s’han reduït a la meitat els nous diagnòstics. Passada la tercera onada, els quiròfans recuperen l'activitat en els tractaments d’aquest tumor, que provoca 1.500 morts a l'any a la Comunitat Valenciana. 

Un dels pacients que ha superat aquesta malaltia ha compartit la seua experiència amb À Punt. A Alejandro li va salvar la vida el programa de cribratge de càncer de còlon, una iniciativa adreçada a la població de 50 a 69 anys que permet detectar sang en les restes fecals, un dels primers indicis d'un tumor. Fins a eixa prova, no havia patit cap símptoma. 

Després de cinc anys i després d’administrar-li radioteràpia, quimioteràpia i una intervenció quirúrgica, està vencent la malaltia. 

Si el tumor al còlon es detecta en una fase primerenca, la superviència dels pacients és del 90 per cent. Alejandro, a pesar de la pandèmia, ha pogut fer-se les revisions anuals per a comprovar que evoluciona favorablement. 

Però no tots els pacients amb este tumor han tingut la mateixa sort que Alejandro pel que fa al seguiment de la malaltia. El Dia Mundial del Càncer de Còlon és un bon moment per a recordar la importància d’aquest programa de detecció precoç, sobretot després d’estar un temps paralitzat a causa de la primera onada de la pandèmia. 

Vora 4.000 casos de càncer anuals

Abans de l’emergència sanitària, es detectaven 4.000 casos de càncer de colon a l'any a la Comunitat Valenciana. Aquest càncer provoca unes 1.500 morts. 

A poc a poc, els hospitals recuperen l'atenció fonamental en matèria de càncer de còlon. La investigació també pren força.

Des de l'Associació contra el Càncer, incideixen en la importància que els usuaris participen en la detecció precoç, atés que a hores d’ara únicament un 48 per cent dels afectats se sotmet a la prova diagnòstica. Els experts sanitaris creuen que aquesta xifra hauria de créixer fins al 65%.

També et pot interessar

stats