La pandèmia eleva la xifra de dones que demanen ajuda telefònica per violència de gènere

La consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives presenta la campanya del Consell per a fer front a la violència contra les dones.

VÍDEO | La pandèmia eleva la xifra de dones que demanen ajuda telefònica per violència de gènere

La consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha explicat aquest dilluns en roda de premsa que entre gener i octubre els centres Dona han atés 9.468 dones, de les quals el 28,5% són dones que han anat per primera vegada (2.698). Durant el primer estat d'alarma, des del 14 de març fins al 31 d'octubre s'han realitzat 28.199 atencions, de les quals 7.995 han sigut presencials i 18.936 telefòniques. Oltra ha remarcat que s'ha incrementat l'atenció telefònica. I als centres Dona rural, la xarxa ha atés 1.617 dones de les quals un 33,82% acudien a la xarxa per primera vegada (cinc punts per damunt que l'afluència general). Hi ha hagut un augment de l'atenció telefònica, ha detallat Oltra.

La vicepresidenta ha donat aquestes dades durant la presentació de la campanya de la Generalitat amb motiu dels actes del pròxim 25 de novembre, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones. Oltra ha defensat el treball cap a una "societat igualitària, respectuosa i on les relacions sexuals siguen lliures i consentides i puguem erradicar la violència sexual contra les dones".

Interior posarà en marxa en 2021 el sistema Viogén 2 que millorarà la protecció de les víctimes

D'altra banda, el Ministeri de l'Interior ha anunciat aquest dilluns que en 2021 es posarà en marxa el sistema Viogén 2, amb el qual pretén millorar la gestió de la protecció de les víctimes de violència de gènere i, especialment, en la valoració del risc que aquest servei realitza sobre els seus casos.

Entre les "noves eines" que s'estan introduint o s'introduiran en Viogén està Formulari 0, que busca aprofitar els testimonis de familiars o coneguts d'una víctima de maltractament per a generar mecanismes policials de protecció i ajuda, encara que aquesta decidisca no denunciar el seu agressor ni col·laborar amb els experts policials.

El responsable d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha explicat en roda de premsa que, a dia 31 d'octubre, el sistema Viogén manté actius 63.944 casos en els quals són necessaris protecció i assistència a dones. D'aquests, un 10% (quasi 6.600) tenen un nivell de risc mitjà, 403 casos més tenen un nivell alt i en 13 casos el nivell és extrem. A més, apunta que un poc més d'un terç de les víctimes (23.339), tenen menors al seu càrrec.

El confinament agreuja la victimització de les dones a través d'Internet

El ministre ha explicat que el confinament ha agreujat aquesta victimització de les dones a través d'Internet i ha alertat que "el massiu accés" a aquestes xarxes per part dels joves fa que molts d'ells no siguen capaços de detectar certs comportaments com a violència de gènere.

També et pot interessar

stats