La pandèmia eleva dos punts el risc d'exclusió social a la Comunitat Valenciana

També repunta el risc de pobresa, en aquest cas, un punt, en comparació amb les dades de 2019

La pandèmia eleva dos punts el risc d'exclusió social a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

L'impacte de la pandèmia en la població té ja algunes dades oficials. La taxa de risc de pobresa o exclusió social (Arope), que mesura la pobresa relativa a Europa, reflecteix que a la Comunitat Valenciana aquest risc va créixer del 27% en 2019 al 29,3 en les estadístiques que aquest dijous publica l'INE. Dos punts i tres dècimes més, per tant, que doblen el repunt d'aquest indicador en la mitjana espanyola (24,6%). El risc de pobresa, mentrestant, se situa en 24,6%, un punt per damunt de les dades prepandèmia (23,7%).

Els diferents indicadors mostren el fort impacte de la pandèmia en diferents paràmetres. Així, per exemple, un 36,1% de la població no es pot permetre vacances fora de casa, vora dos punts més que en l'enquesta anterior. Un  36,8% no pot afrontar despeses imprevistes (més de tres punts més que en 2019) i un 14,4% no pot pagar en temps i forma les despeses derivades de la llar o les compres a terminis, xifra que dobla el 7,2% de 2019. Finalment, un 10,7% dels ciutadans diuen que tenen moltes dificultats per arribar a finals de mes, també el doble que fa sols un any.

Totes aquestes dades estan, a més, per damunt de la mitjana espanyola, on també la pandèmia ha deteriorat la capacitat dels ciutadans per a afrontar les despeses. La Comunitat Valenciana, en aquest sentit, està en la part mitjana de la taula, és a dir, no es troba entre les que més dificultats té però tampoc entre les que tenen menys problemes econòmics.

També et pot interessar

stats