La Palma acumula més de 20.000 terratrémols en una setmana

L'eixam sísmic que viu l'illa, situat a l'entorn de Cumbre Vieja, és d'origen magmàtic i forma part d'un procés que en els últims dies sembla haver-se accelerat

Epicentres dels sismes detectats en l'entorn del volcà Cimera Vella
Epicentres dels sismes detectats en l'entorn del volcà Cumbre Vieja / EuropaPress

La sèrie de xicotets moviments sísmics que va començar a detectar-se fa una setmana a La Palma acumula ja més de 20.650 terratrémols, segons ha informat aquest divendres l'Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan).

Des de l'Involcan han precisat en les seues xarxes socials que, gràcies a l'ús de sistemes d'anàlisi automàtica, la xarxa sísmica canària ha pogut detectar des de les 01:00 hores del divendres 10 de setembre fins a les 19:00 hores d'aquest dijous 16 de setembre de 2021 (hora canària en tots dos casos) més de 20.650 terratrémols.

La majoria són tan xicotets que ni tan sols ha sigut possible determinar la seua localització, han afegit. En alguns moments s'han detectat més de 400 terratrémols per hora.

Els diferents organismes que participen en la vigilància de la situació de La Palma –l'Involcan i l'Institut Geològic Nacional, entre altres– coincideixen que el nou "eixam sísmic" que viu l'illa, situat a l'entorn de Cumbre Vieja, és d'origen magmàtic i forma part d'un procés que en els últims dies sembla haver-se accelerat.

No obstant això, precisen que no necessàriament pot acabar en una erupció. També hi ha la possibilitat que es detinga. Per això, el semàfor de risc volcànic a La Palma segueix en groc (nivell 2 de 4), perquè encara no s'han detectat fenòmens clarament preeruptius, cosa que elevaria el llistó a taronja (3).

També et pot interessar

stats